Arbeidsongeval
Vorige

1 van 25

Volgende
Volgend artikel:

De 20 gevaarlijkste jobs ter wereld

‘Te veel bedrijven zijn vooral veilig op papier’

"Een chef die het goede voorbeeld geeft, is de beste ongevalpreventie." (Glenn Nuytemans, preventie-adviseur en riskmanager Tempo-Team)
Het aantal arbeidsongevallen is de voorbije decennia sterk gedaald. Toch is er nog werk aan de winkel, meent preventie-adviseur Glenn Nuytemans van Tempo-Team. “Te veel bedrijven zijn vooral veilig op papier.”
veilig op het werk
"Een chef die het goede voorbeeld geeft, is de beste ongevalpreventie." (Glenn Nuytemans, preventie-adviseur en riskmanager Tempo-Team)

In de private sector gebeurden er vorig jaar 157.131 arbeidsongevallen. Het gaat zowel om arbeidsongevallen op de werkplek als om ongevallen op weg naar en van het werk. Dat zijn er 7,7 procent minder dan het jaar voordien, zo blijkt uit cijfers van het Fonds voor Arbeidsongevallen.

Crisissen

Op de lange termijn is die daling nog indrukwekkender. Eind jaren ’80 gebeurden er tot bijna 300.000 arbeidsongevallen per jaar, nu nog ‘maar’ iets meer dan de helft daarvan.

Meer aandacht voor veiligheid op de werkplek is daar één oorzaak van. Maar ook de opeenvolging van verschillende crisissen speelt mee, weet Glenn Nuytemans.

“De crisis van begin jaren ’90, de internetzeepbel rond de eeuwwisseling en de crisis van 2008, ze zorgen allemaal voor minder werk en dus ook voor minder arbeidsongevallen. In de uitzendsector heeft een crisis bijvoorbeeld als gevolg dat je meer keuze hebt uit goed opgeleide werkkrachten. Je moet bij wijze van spreken geen slager het werk van een bakker laten doen, met minder fouten en ongevallen tot gevolg.”

Ladder

Glenn Nuytemans zit al twintig jaar in het ‘vak’. De eerste tien jaar bij een verzekeraar, de overige als preventie-adviseur en riskmanager bij Tempo-Team. In die tijd heeft hij heel wat bedrijven veiligheid op de agenda zien plaatsen, al was dat niet altijd even doorgedreven.

“Ik plaats bedrijven op een ladder. Hun positie hangt af van hoe ze met veiligheid op het werk omgaan. Onderaan de ladder kom je uitspraken tegen als: ‘Productie gaat voor.’ Bovenaan de ladder staan de bedrijven die beseffen dat veiligheid belangrijk is en ook een commerciële meerwaarde heeft. Om die reden springen ze er proactief mee om, investeren ze in coaching, focussen ze op gedrag van werknemers en baseren ze hun veiligheidsbeleid een stuk op vertrouwen en verantwoordelijkheid.”

Opleiding

In de praktijk komt Glenn Nuytemans vaak bedrijven tegen die daar tussenin zweven. “Werkgevers die denken dat ze veilig zijn omdat ze wettelijk met alle voorschriften in orde zijn. Dergelijke bedrijven zijn vooral veilig op papier.”

Op basis van cijfers die de uitzendsector rapporteert aan de FOD werkgelegenheid, zegt Tempo-Team 22,5 procent beter te scoren op veiligheid dan het sectorgemiddelde. “Dat komt onder andere omdat we veel investeren in de opleiding van de ‘chef’s’ op de werkvloer bij onze klanten”, legt Glenn Nuytemans uit. “Een chef die het goede voorbeeld geeft, is de beste kans op gedragsverandering bij de werknemers.”

(wv) 

6 december 2013