Hovenier
- formation par NHA Afstandsonderwijs
- En ligne
België staat in de top tien van grootste wijnimporteurs ter wereld. Drink jij ook graag een glaasje wijn? Wist je dat echte wijnproevers vier van de vijf zintuigen gebruiken om wijn te evalueren en te beschrijven? Wil jij meer weten over de verschillende wijnsoorten, leren wijn degusteren ? Dan is de cursus wijn leren proeven precies wat je zoekt. Deze korte opleiding leert je alles over de kunst van de wijnproeverij.
Als je na deze cursus wijnproeven de smaak van wijn te pakken hebt, raden we je de beroepsopleiding sommelier aan. Daarmee kan je van je passie voor wijn je beroep maken.
Over smaak valt niet te twisten, gaat het gezegde. Als je al eens een wijnproeverij hebt meegemaakt, weet je dat de meningen over smaak verschillend zijn. Het is een kunst om de eigenschappen van wijn onder woorden te brengen. Smaak blijft immers een persoonlijke en subjectieve gewaarwording.
Bij het wijnproeven valt er heel wat te vertellen over de kleur, de geur (of de neus) en de smaak van de wijn. Rode wijn is niet zo maar rood, net zoals witte wijn niet gewoon wit is. De kleur van rode wijn evolueert van purperpaars via robijnrood naar bruinrood. En ook de bleke, geelgroene kleur van witte wijn wordt voller naarmate de wijn ouder wordt.
Om ten volle van de aroma’s van de wijn te genieten, maak je een ronddraaiende beweging met je glas om de wijn te laten rondwalsen. Steek je neus diep in het glas en probeer de geur onder woorden te brengen door ze te vergelijken met andere geuren van kruiden, bloemen, vruchten, enz.
Over de smaak van wijn valt er veel te zeggen. Is de wijn droog of zoet? Is het zoet en zuur in evenwicht? Is de tannine hard of zacht? Wijnproeven is veel meer dan gewoon wijn proeven.
In deze opleiding leer je in zes sessies de verschillende wijnsoorten (witte, rode en schuimwijn) kennen en degusteren. Deze cursus bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Je leert hoe je jouw zintuigen bewuster inzet, zodat je wijn in al zijn facetten kunt leren proeven. Ook wordt het vinificatieproces van de verschillende wijnstijlen in detail gepresenteerd. Als kers op de taart ga je ook inzichten krijgen in welke invloed wijn op gerechten hebben en vice versa.
Het praktijkgedeelte focust op technieken en vocabulaire waarmee je gericht degusteert en benoemt. Je leert werken met degustatiefiches. Ook het kopen, bewaren en schenken van wijn komt aan bod, aangevuld met informatie over glazen, flessen en kurken. Kortom: in zes sessies leren we je om beter wijn te proeven en te selecteren.
Volgende aspecten van wijn leren proeven komen aan bod:
We sluiten af met een evaluatie. Bij het succesvol afronden, ontvang je het module-attest 'wijn leren proeven' die je ook vrijstelling geeft indien je de opleiding sommelier bij een Syntra wenst te volgen.
We richten ons tot witte wijnen, rode wijnen & schuimwijnen. Ook de combinatie wijn en gerecht komt (beperkt) aan bod. Elke les worden er wijnen gedegusteerd.
Deze cursus is uitermate interessant voor medewerkers uit de horeca die de technieken van het wijnproeven onder de knie willen krijgen.
Alex Kool, Tim Somers