Dienstencheques
Vorige

1 van 11

Volgende
Volgend artikel:

Wat zijn dienstencheques en hoeveel kosten ze?

Kuisvrouw en tuinman betaald door je werkgever: het kan!

Voor werknemers is er vanaf nu een nieuw, zeer interessant extralegaal voordeel mogelijk: zeer fiscaalvriendelijke dienstencheques, betaald door de werkgever. Op die manier kunnen werknemers hun kuisvrouw en tuinman laten betalen door hun werkgever!
#

Dat er een grote kloof gaapt tussen de loonkost voor werkgevers en wat werknemers hiervan netto overhouden, is gekend. Nu is er een nieuwe extralegale voordeelformule, RESQ genaamd, die de kloof kan verkleinen. Het systeem is fiscaal zeer interessant voor werkgevers, en werknemers kunnen dagelijkse beslommeringen uitbesteden op kosten van hun werkgever. Het gaat om huishoudelijke taken zoals poetsen, tuinonderhoud, maar ook herstellings- en onderhoudswerken. De werkgever bepaalt welk budget hij toekent aan zijn werknemer. SD Worx is het eerste sociaal secretariaat dat bedrijven begeleidt bij de implementatie van dit nieuwe extralegaal voordeel.

Win-win voor werkgever én werknemer

Het is ideaal voor bedrijven die op zoek zijn naar innovatieve en interessante manieren van verloning. Het is een win-win voor werkgevers én werknemers. Werkgevers kennen een budget toe aan hun werknemers: zij kunnen kiezen uit verschillende huishoudelijke diensten. Zo stijgt de koopkracht van werknemers en dit binnen een beheersbaar budget voor de werkgever.

In tegenstelling tot vele andere beloningsvormen worden werkgevers hierbij aan een uitzonderlijk gunstig fiscaal tarief belast. De werknemer houdt netto meer over en kan de dagelijkse beslommeringen verlichten door huishoudelijke taken zoals poetsen, tuinonderhoud maar ook herstellings- en onderhoudswerken uit te besteden.

Hoe werkt het?

De werkgever bepaalt een budget dat hij aan zijn werknemers wil toekennen voor huishoudelijke diensten. Werknemers kunnen vervolgens online een uitvoerder kiezen. Deze wordt na de prestatie betaald door de werkgever. ResQ volgt de besteding en de evolutie van het beschikbare saldo elektronisch op, factureert aan de werkgevers en betaalt de uitvoerders. De werknemer kan kiezen voor een eigen uitvoerder of voor iemand die als regelmatige uitvoerder op het platform staat geregistreerd. Die laatste hanteert forfaitaire uurtarieven. In het geval van een uitvoerder die de werknemer zelf kiest, wordt de prijs onderling afgesproken. Prijzen worden bij het regelen van de opdracht vastgelegd en kunnen het budget dat de werkgever ter beschikking stelt niet overstijgen.

Verschil met dienstencheques?

Dit systeem is vergelijkbaar met de dienstencheque, maar wordt betaald door de werkgever. Het heeft ook meer toegelaten diensten en de te besteden bedragen kunnen groter zijn. De bonus is dus niet gelijk aan een dienstencheque, maar de finaliteit is deels hetzelfde: diensten aan huis uit de grijze zone halen en de levenskwaliteit van particulieren verbeteren door hun huishoudelijke taken uit handen te nemen. Het verschil tussen de dienstencheque en deze bonus voor werknemers ligt in de financiering: ResQ wordt betaald door de werkgever en verrekend op de loonbrief. Terwijl een dienstencheque door de gebruiker zelf wordt betaald.

Tot voor kort bestond er geen wettelijk kader rond het gebruik van dienstencheques voor bedrijven. Daarop trokken de initiatiefnemers naar de sociale en fiscale instanties, wat resulteerde in een ruling die dit concept wettelijk ondersteunt.

Meer info op www.resqonline.com en bij de KMO-consultants van SD Worx.

(mr) 

24 mei 2016
Anderen bekeken ook