Jeugdvakantie
Vorige

1 van 9

Volgende
Volgend artikel:

Vakantie FAQ: alle feiten op een rij

Jaarlijkse vakantie: vanaf het eerste werkjaar?

In België heb je jaarlijks recht op vier weken wettelijk verlof. Om te weten of een werknemer in de privésector in 2012 (het ‘vakantiejaar’) recht heeft op vakantie, wordt in België gekeken naar wat de werknemer aan prestaties geleverd heeft in 2011 (het ‘vakantiedienstjaar’). 2012 wordt dan weer het ‘vakantiedienstjaar’ voor 2013 enzovoort.
#

Dit heeft tot gevolg dat je tijdens je eerste werkjaar géén vakantie kan opnemen. Werk je het eerste jaar slechts enkele maanden (bijvoorbeeld na het beëindigen van je studies), dan zal je het daaropvolgende jaar slechts een beperkt recht op wettelijke vakantie hebben. Op de website van de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (www.rjv.be) kan je terugvinden op hoeveel dagen vakantie je recht hebt volgens je prestaties van het jaar ervoor.

Jeugdvakantie

Heel veel starters hebben dus in de eerste maanden van hun carrière geen of bijna geen recht op vakantie. Om hieraan tegemoet te komen, werd het systeem van de jeugdvakantie in het leven geroepen.

Dit biedt de mogelijkheid aan jonge starters (die op 31 december van het vakantiedienstjaar de leeftijd van 25 jaar nog niet bereikt hebben) om hun beperkt wettelijk verlof aan te vullen tot vier weken vakantie door gebruik te maken van de jeugdvakantie.

Wie betaalt dat?

Tijdens de jeugdvakantie krijg je van de RVA een uitkering van 65 procent van je brutoloon (dit brutoloon wordt wel beperkt). In tegenstelling tot bij een dag wettelijk verlof, verlies je bij jeugdvakantie een stuk van je loon. Je bent echter niet verplicht om deze dagen (volledig of gedeeltelijk) op te nemen. Je kan er wel maar gebruik van maken nadat je al je wettelijke vakantie hebt opgebruikt.

Je kan slechts één jaar gebruik maken van deze jeugdvakantie. Je moet er ook een aanvraag voor indienen via je vakbond of via de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen via het formulier C 103.

Naast je recht op wettelijk verlof en jeugdvakantie kan het zijn dat je werkgever of de sector waarin je werkt, voorziet in dagen extralegaal verlof. Hiervoor zijn geen wettelijke toekenningsregels en deze zijn dan ook geval per geval te bekijken.

België op de vingers getikt

België werd onlangs op de vingers getikt door de Europese Commissie omdat in ons land de opgebouwde vakantie pas kan opgenomen worden het jaar na de geleverde prestaties. Dit is in strijd met de Europese arbeidstijdenrichtlijn. Om hieraan tegemoet te komen, werken de sociale partners momenteel een systeem van ‘Europese’ vakantie uit waarbij meer dagen zouden kunnen worden opgenomen dan degene die men het jaar ervoor heeft opgebouwd.

in samenwerking met Securex
9 februari 2012
Anderen bekeken ook