Wat is… werkgeluk?

Hoe verhoogt u het werkgeluk van uw medewerkers?

Het is geen toeval dat organisaties meer aandacht hebben voor werkgeluk. Het resulteert in sterker werk, productievere medewerkers en minder verloop en verzuim. Twee aspecten zijn hierbij van groot belang: medewerkers moeten het gevoel hebben dat hun werk zinvol en nuttig is en ze moeten plezier hebben in wat ze doen. Om dit op de werkvloer te ontwikkelen, op kantoor en/of op afstand, hebben we hieronder 3 tips voor geluk op het werk op een rijtje gezet.

1. Zorg voor een veilige werkomgeving

Zorg voor een sociaal veilige werkomgeving waar uw medewerkers zich op hun gemak voelen en positieve relaties met elkaar kunnen aangaan. Sterke werkrelaties zorgen voor emotionele draagkracht, smeer veerkracht en openheid. Collega’s kunnen er zijn voor elkaar, open en eerlijk met elkaar praten en de relaties kunnen tegen een stootje.

2. Zorg voor uitdaging in het werk

Geef uw medewerkers de kans om het beste van zichzelf te laten zien en te kunnen groeien in hun job. Interessant en zinvol werk, vrijheid en verantwoordelijkheid zorgen ervoor dat het werk wordt ervaren als een plek om hun eigen krachten en talenten verder te ontplooien.

3. Zorg voor heldere communicatie en waardering

Geef uw medewerkers duidelijk mee wat van hem of haar verwacht wordt. Vage taakomschrijvingen zorgen voor onzekerheid. Duidelijke communicatie daarentegen biedt medewerkers gemoedsrust. Laat ze weten dat ze goed bezig zijn – erkenning– en deel zoveel mogelijk informatie over de resultaten van hun werk. Daarnaast is communicatie niet enkel spreken, maar ook luisteren. Ga regelmatig met uw medewerkers in gesprek, luister naar hun noden en bezorgdheden, en zoek samen naar oplossingen en groeimogelijkheden.

Bron: ‘Werkgeluk’ (Dajo De Prins) en het geluksmodel (Martin Seligman).

Go for happy Magazine

Op 29 oktober zetten wij werkgeluk uitgebreid in the picture in ons Go for happy Magazine!

Heb jij ook interesse om eens mee te verschijnen in het Go for happy Magazine en/of je karretje aan een van onze projecten te haken, bedacht & gecreëerd door Jobat EBC studio?

Contacteer Kim Vergaelen via employerbranding@jobat.be.


Benieuwd naar ons programma voor dit najaar?

Ontdek het hier

Gerelateerde artikels
BLOG
Laat uw vacature schitteren! Voeg loon & extralegale voordelen toe
Lees meer
CASE
De zoektocht van Bpost naar Chauffeurs met rijbewijs CE
Lees meer
EMPLOYER MARKETING
Hoe gebruik je video in employer branding? 5 slimme tips
Lees meer