Inleiding
Waarom deze opleiding, welke docenten komen er aan bod?
Praktisch gebeuren in de keuken
- Competenties die aan bod komen – keuken:
- De cursist kan de basis van mis en place in de keuken uitvoeren
- De cursist kan op een veilige en hygiënische manier in de keuken meehelpen
- De cursist weet bij welke persoon in de keuken hij zich mag melden bij vragen
- Hygiëne, schoonmaak en veiligheid:
- Werkt hygiënisch en veilig in de keuken: leeft regels na i.v.m. beroepskledij, handenhygiëne en persoonlijke hygiëne
- Zorgt ervoor dat de eigen werkplek bedrijfsklaar is voor de werkzaamheden
- Houdt de (eigen) werkruimte ordelijk en net tijdens de werkzaamheden
- Helpt mee de (eigen) werkplek schoonmaken na de dienst
- Helpt samen met de andere medewerkers de keuken schoonmaken na de dienst
- Gebruik van materieel, gereedschap en toestellen:
- Kan een demi-chef of chef mes gebruiken voor het toepassen van basis snijtechnieken(focus veiligheid):
- de diverse messen kunnen herkennen
- Kan keukensnijmachine gebruiken: aandacht voor voorzorgsmaatregelen bij werken met snijmachine
- Kan keukentoestellen in functie van de bereidingen gebruiken: fornuis, oven, blender, ...
- Voorraadbeheer:
- Meldt spontaan voorraadtekort i.f.v. de geplande (eigen) werkzaamheden:
- inzicht hebben in de opbouw van de voorraad
- principe FIFO (elementair)
- bewaarinstructies van de basis-grondstoffen opvolgen
- Mise en place
- Kan recepturen lezen en klaarzetten/afwegen
- Kan groenten en fruit schoonmaken
- Kan versheid van producten bepalen
- Leert werken met een spuitzak
Rollenspel keuken
De groep wordt onderworpen aan een interactief rollenspel (eventueel in combinatie met zaal/bar. Beheersen de cursisten de competenties?
HACCP
- Algemene info over de tewerkstelling binnen de horeca (regelgeving, contract, …)
- Allergenen en HACCP normen in de keuken en zaal
Feedback moment en bijsturing
Dit gebeurt onder begeleiding van de docenten en ze worden bijgestuurd bij problemen.