1357 courses: Technics, engineering & production

Design Thinking

  • course by NHA Afstandsonderwijs
  • Online

Lean Management

  • course by NHA Afstandsonderwijs
  • Online

VCA - Basis

  • course by Syntra Antwerpen & Vlaams-Brabant
  • Leuven, Antwerp & Port of Antwerp, Mechelen, Geel, Brussels
SyntraPXL

Distillateur Nederland

  • by SyntraPXL
Hasselt
1.995

De opleiding ‘Distillateur’ in Schiedam is geen doorsnee cursus. Hier word je ondergedompeld in het ambacht van het distilleren, met aandacht voor zowel techniek als finesse. We starten bij de oorsprong: je maakt kennis met de rijke geschiedenis van het distilleren, en hoe deze traditie zich doorheen de eeuwen heeft ontwikkeld. Die link met het verleden voel je trouwens elke les opnieuw, want het Jenevermuseum is een levendige locatieEen aantal praktijklessen vinden bovendien plaats op onze campus in Hasselt (België).

Vanuit die basis nemen we je stap voor stap mee in het hele proces. Je leert welke grondstoffen het verschil maken, van rijp fruit en aromatische kruiden tot granen en bijproducten. Je begrijpt hoe gisting en maceratie verlopen, en welke invloed ze hebben op smaak, aroma en alcoholvorming. En dan: het echte stookwerk. Je verkent verschillende installaties zoals de alambiek, en krijgt inzicht in hoe je hiermee efficiënt én veilig werkt. 

Deze opleiding is erg praktijkgericht. Tijdens de lessen leer je hoe je grondstoffen verwerkt, gistingsprocessen beheerst en distillaten stookt. Je gaat echt aan de slag, onder begeleiding van ervaren vakdocenten. En het blijft niet bij stoken alleen. Je leert ook hoe je je eindproduct afwerkt: van rijping en houtinvloed tot reduceren, filteren, klaren en bottelen. Zelfs de wetgeving, accijnzen en het commerciële luik komen aan bod. Zo krijg je een volledig beeld van wat het betekent om zelf distillateur te zijn. 

 

“voor”bereiding stoken

Les 1: Inleiding: geschiedenis van het distilleren

Les 2: Basis chemie in functie van distilleren

Les 3: Grondstoffen: fruit, wijn en bijproducten, graan, anderen

Les 4: Verwerking van grondstoffen

Les 5: Gistsoorten en gisting. Hoe te beheersen?

Les 6: Maceratie: het geheim van aroma’s

Les 7: Werking alambic

Les 8: praktijk verwerken fruit

Les 9: Moduleproef


Stoken en rijping

Les 1: Stoken 1: techniek van het destilleren

Les 2: Stoken 2: techniek van het destilleren

Les 3: praktijk verwerking fruit

Les 4: Praktijk gisting

Les 5: Praktijk gisting

Les 6: Jenever 1: van korrel tot borrel

Les 7: Jenever 2: van korrel tot borrel

Les 8: praktijk voorstook

Les 9: praktijk fijnstook

Les 10: Praktijk kolom stoken

Les 11: Wijnbouw als basis – restverwerking

Les 12: Douane en accijnzen

Les 13: Brandy e.d.

Les 14: Rijping

Les 15: Hout

Les 16: Reduceren

Les 17: Praktijk reduceren en klaren

Les 18: Filteren en bottelen

Les 19: Praktijk filteren en bottelen

Les 20: Commercieel beleid

Les 21: Bedrijfsvoering

Les 22: Wetgeving

Les 23: Moduleproef theorie

Deze opleiding omvat 16 volledige dagen waarvan:
- 11 theoretische lesdagen (allen zaterdagen) op locatie Jenevermuseum Schiedam (Lange haven 74)
- 5 praktijk lesdagen in labo (allen zaterdagen) op locatie SYNTRA Hasselt (Trichterheideweg 7)

Voor opleidingen in de sector horeca & voeding kan je annuleren tot 7 dagen vóór de startdatum. Nadien is geen terugbetaling mogelijk, noch voor het inschrijvingsgeld, noch voor de grondstoffen (zie Algemene voorwaarden | SyntraPXL).

Hasselt € 1.995(Incl.VAT) More info

Teachers

Godert Gerardus van Rennes