Design Thinking
- course by NHA Afstandsonderwijs
- Online
De opleiding ‘Distillateur’ in Schiedam is geen doorsnee cursus. Hier word je ondergedompeld in het ambacht van het distilleren, met aandacht voor zowel techniek als finesse. We starten bij de oorsprong: je maakt kennis met de rijke geschiedenis van het distilleren, en hoe deze traditie zich doorheen de eeuwen heeft ontwikkeld. Die link met het verleden voel je trouwens elke les opnieuw, want het Jenevermuseum is een levendige locatie. Een aantal praktijklessen vinden bovendien plaats op onze campus in Hasselt (België).
Vanuit die basis nemen we je stap voor stap mee in het hele proces. Je leert welke grondstoffen het verschil maken, van rijp fruit en aromatische kruiden tot granen en bijproducten. Je begrijpt hoe gisting en maceratie verlopen, en welke invloed ze hebben op smaak, aroma en alcoholvorming. En dan: het echte stookwerk. Je verkent verschillende installaties zoals de alambiek, en krijgt inzicht in hoe je hiermee efficiënt én veilig werkt.
Deze opleiding is erg praktijkgericht. Tijdens de lessen leer je hoe je grondstoffen verwerkt, gistingsprocessen beheerst en distillaten stookt. Je gaat echt aan de slag, onder begeleiding van ervaren vakdocenten. En het blijft niet bij stoken alleen. Je leert ook hoe je je eindproduct afwerkt: van rijping en houtinvloed tot reduceren, filteren, klaren en bottelen. Zelfs de wetgeving, accijnzen en het commerciële luik komen aan bod. Zo krijg je een volledig beeld van wat het betekent om zelf distillateur te zijn.
“voor”bereiding stoken
Les 1: Inleiding: geschiedenis van het distilleren
Les 2: Basis chemie in functie van distilleren
Les 3: Grondstoffen: fruit, wijn en bijproducten, graan, anderen
Les 4: Verwerking van grondstoffen
Les 5: Gistsoorten en gisting. Hoe te beheersen?
Les 6: Maceratie: het geheim van aroma’s
Les 7: Werking alambic
Les 8: praktijk verwerken fruit
Les 9: Moduleproef
Stoken en rijping
Les 1: Stoken 1: techniek van het destilleren
Les 2: Stoken 2: techniek van het destilleren
Les 3: praktijk verwerking fruit
Les 4: Praktijk gisting
Les 5: Praktijk gisting
Les 6: Jenever 1: van korrel tot borrel
Les 7: Jenever 2: van korrel tot borrel
Les 8: praktijk voorstook
Les 9: praktijk fijnstook
Les 10: Praktijk kolom stoken
Les 11: Wijnbouw als basis – restverwerking
Les 12: Douane en accijnzen
Les 13: Brandy e.d.
Les 14: Rijping
Les 15: Hout
Les 16: Reduceren
Les 17: Praktijk reduceren en klaren
Les 18: Filteren en bottelen
Les 19: Praktijk filteren en bottelen
Les 20: Commercieel beleid
Les 21: Bedrijfsvoering
Les 22: Wetgeving
Les 23: Moduleproef theorie
Deze opleiding omvat 16 volledige dagen waarvan:
- 11 theoretische lesdagen (allen zaterdagen) op locatie Jenevermuseum Schiedam (Lange haven 74)
- 5 praktijk lesdagen in labo (allen zaterdagen) op locatie SYNTRA Hasselt (Trichterheideweg 7)
Godert Gerardus van Rennes