Ontspanning
Vorige

1 van 516

Volgende
Volgend artikel:

Een dutje op je werk: moet kunnen?

Waarom je meer pauzes moet inlassen op je werk

Waarom je meer pauzes moet inlassen op je werk
Een kwart van de werknemers werkt gewoon door terwijl ze hun lunch naar binnen werken. Om het maximum uit hun dag te halen, denken ze misschien. Of omdat ze schrik hebben om niet door hun stapel werk heen te geraken. Maar eigenlijk heeft het overslaan van die welverdiende pauze net een averechts effect. Wist je dat korte breaks je productiviteit net verhogen?

Een lunchpauze van een halfuur, een tweetal wandelingetjes richting het koffiezetapparaat en een stuk of drie toiletbezoeken. Voor veel werknemers is dat een gemiddelde werkdag. Nochtans is zo’n dagindeling allesbehalve ideaal.

Deskundigen raden aan om elke 25 tot 90 minuten een pauze in te lassen. Een échte pauze. Een pitstop om je blaas te legen telt niet mee. Frequentere breaks zouden een positieve invloed hebben op de productiviteit, werktevredenheid én gezondheid van de werknemers. En daar zijn heel goede redenen voor.

Pauzes verminderen blessures en pijn

Een gouden regel die zowel bij bureauwerk als bij fysieke arbeid geldt: gun je lichaam wat rust. Te lang in dezelfde houding zitten verhoogt het risico op hartaandoeningen, spierpijn en gewrichtsproblemen. Het licht van je computerscherm kan bovendien hoofdpijn en oogklachten veroorzaken.

Maar ook bij actieve jobs lijdt je lichaam onder al dat bukken, tillen en dragen. Elk uur een paar minuten rondlopen en stretchen is de boodschap!

Pauzes geven je de kans om je dag te evalueren

Zit je nog op schema? Zijn er sinds deze ochtend taken bijgekomen? Moet je een bepaalde opdracht voorrang geven? Op de werkvloer moet je soms flexibel zijn en je to-dolijst overhoop durven gooien.

Wie van de eerste tot de laatste minuut doorwerkt en nooit even de tijd neemt om de planning te evalueren, ziet misschien belangrijke dingen over het hoofd. Een pauze is het ideale moment om in te grijpen en de rest van de dag bij te sturen.

Is pauze nemen een recht… of een plicht?

Pauzes prikkelen je creativiteit

Werknemers uit de creatieve sector herkennen het misschien: je wacht urenlang op een geniale ingeving, maar je inspiratie is ver te zoeken. Verspil geen tijd met wachten op iets wat niet komt. Sta op, maak een wandelingetje, spreek die ene collega aan met wie het zo goed klikt of doe even iets compleet anders.

Wie zich te lang blindstaart op een bepaald concept, ziet na verloop van tijd door het bos de bomen niet meer. Een verandering van omgeving draait de creatieve kraan weer open.

Lees ook: 11 tips voor een goed bestede pauze

Pauzes bevorderen de werksfeer

Pauze nemen? Een goed idee. Pauze nemen samen met je collega? Een veel beter idee! Je groeit niet alleen dichter naar elkaar toe – wat zich vertaalt in succes op de werkvloer – maar vermindert tegelijkertijd ook je stressniveau. Sociaal contact is een geweldig medicijn als je even alle zorgen van je af wil schudden. Twee vliegen in één klap!

Ontdek: 7 tips om slimmer te pauzeren

Pauzes boosten je concentratievermogen

Ons brein is niet gemaakt om urenlang onafgebroken te focussen op één taak. Na verloop van tijd neemt de kwaliteit van je denkwerk af. Gevolg? Je maakt meer fouten, mist belangrijke details of raakt het totaalplaatje kwijt. Tijdens een pauze kunnen je hersenen zich resetten. Om daarna weer fris en monter aan de slag te gaan.

Staar je dus niet blind op het aantal uren en minuten dat je daadwerkelijk aan je bureau zit. Met de juiste pauzes op het juiste moment, krijg je meer gedaan op minder tijd. Luister zoveel mogelijk naar je eigen lichaam. Je zal vanzelf wel merken of je nood hebt aan een kleine of grote break.

Extra: Ben ik verplicht om een middagpauze te nemen?

(ZINNIG) – Bron: Nivati / Moova

7 september 2024

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook