Roken en drugs
Vorige

1 van 26

Volgende
Volgend artikel:

Alcohol en drugs veroorzaken nog vaak problemen op het werk

Kan ik ontslagen worden na het roken van een sigaret op het werk?

Het verstrengde rookverbod in de horeca, ambtenaren die niet meer mogen roken op de stoep … Wij vroegen ons af of je je job kan verliezen als je het rookverbod overtreedt?
#

Roken aan je bureau is dan wel not done, een algemeen rookverbod op de werkvloer bestaat niet in België. “Wil een bedrijf niet dat er gerookt wordt op het werk, dan is het in principe verplicht om zelf een rookverbod te installeren”, zegt Jan Vanthournout, legal manager bij SD Worx. “Er is soms heel wat discussie over de interpretatie van het wettelijk rookverbod, maar voor op de werkvloer is er niets algemeen geregeld in een wet.”

Rookruimte niet verplicht

Bedrijven zijn ook niet verplicht om een aparte rookruimte te voorzien, en de rookregels moeten zelfs niet in het arbeidsreglement worden opgenomen. Geen wonder dat roken in de praktijk voor verhitte discussies zorgt. Want hoe je het ook draait of keert: gaan roken is een werkonderbreking, en niet alle niet-rokers kunnen daar evengoed mee om. “Daarom is het voor bedrijven verstandig om de rookregels wél in het arbeidsreglement op te nemen, ook al is dit niet verplicht. Op die manier zijn de regels voor iedereen duidelijk en kunnen er op overtredingen ook straffen geplakt worden”, merkt Jan Vanthournout op.

Ontslag op staande voet

Kan het zover gaan dat werknemers ontslagen worden na een fout getimede sigaret? “Dat kan zeker. De reden van het ontslag is dan niet het roken op zich, maar het overtreden van een verbod of een richtlijn. De rookregels zelf. Of die over de pauzes, want roken kan gezien worden als werkverzuim”, aldus Jan Vanthournout.

Natuurlijk word je niet op straat gezet na één overtreding. “Een bedrijf zal pas tot ontslag overgaan als een werknemer ondanks herhaalde waarschuwingen toch blijft zondigen tegen de rookreglementering. Zelfs een ontslag om dringende reden is dan mogelijk.”

Zeker als het om een zware overtreding gaat, zoals het negeren van een rookverbod vanwege explosiegevaar. Vorige maand werden 7 werknemers van het Nederlandse bedrijf Avebe om die reden op staande voet ontslagen. “In zulke gevallen kan één overtreding al genoeg zijn voor een ontslag om dringende reden. Die basisprincipes zijn in België net dezelfde als in Nederland.”

Mogen ambtenaren roken op de stoep?

Minister Bourgeois vaardigde voor de Vlaamse ambtenaren onlangs een rookverbod uit op de stoep van de Vlaamse overheidsgebouwen. “Dat mag de minister perfect doen. Ook in de privé zijn er dergelijke voorbeelden. De eigenaar van het gebouw kan bepalen waar er wel en niet gerookt mag worden. Trek de parallel met thuis. Tegen je bezoekers zeg jij toch ook: ‘In de living en in de keuken mag er niet gerookt worden, in de garage wel’.”

Arbeiders beter beschermd

“Een bediende die zijn ontslag vanwege het overtreden van het rookverbod wil betwisten, moet zelf bewijzen dat het om misbruik van de ontslagregels gaat. Bij een arbeider is het omgekeerd: daar moet de werkgever de nodige bewijzen op tafel leggen. Als de werkgever dat niet kan, dan heeft de arbeider recht op een schadevergoeding van zes maanden loon. Een bedrijf zal bij arbeiders het ontslagdossier dus veel beter stofferen. Het is een van de verschillen die ongetwijfeld op tafel zullen liggen bij de komende onderhandelingen over het eenheidsstatuut van arbeiders en bedienden”, besluit Jan Vanthournout.

(mr) &nbsp&nbsp&nbsp

27 september 2011
Anderen bekeken ook