7 lessen die je kan trekken uit een rotjob

Maar weinig werknemers kunnen zeggen dat hun eerste job meteen dé droomjob was. Elke baan heeft nu eenmaal zijn voor- en nadelen, al is het vaak zoeken naar de voordelen van sommige rotjobs.
#

Toch kunnen jongeren volgens onder meer 'Financial Times'-columniste Lucy Kellaway bepaalde zaken leren uit die eerste onderbetaalde (studenten)job waar ze allesbehalve gelukkig van worden. Zoals?

1. Geniet van je loon

Geld verdienen is alvast één voordeel van een rotjob. Je kan klagen en zagen hoe hard je je job haat, toch zorgt dat gestorte loon op het einde van de maand voor een klein gelukzalig gevoel. De meeste werknemers vinden geld verdienen de normaalste zaak van de wereld, waardoor ze niet meer opkijken wanneer ze hun loon ontvangen. En dat is volgens Lucy Kellaway erg jammer.

2. Nietsdoen is erger

Thuiszitten en gewoonweg nietsdoen geeft je een slechter gevoel dan dagelijks naar je 'rotjob' te vertrekken. Wie werkelijk helemaal niets doet, wordt onverschillig en passief, waardoor het nog moeilijker wordt om later – wanneer je een goede baan op het oog hebt – wél aan de slag te gaan. Bovendien appreciëren werkgevers het meer wanneer iemand een reeks rotjobs heeft uitgevoerd in afwachting van de droomjob, dan wanneer men gewoon thuis heeft gewacht tot er een degelijk aanbod voorbijkwam.

3. Belangrijke basiswaarden

Ook in slechte jobs gelden er bepaalde verwachtingen. Stiptheid, betrouwbaarheid én beleefdheid zijn overal belangrijk en neen, een hevige kater is in gelijk welke job géén excuus om te laat te komen of de hele dag te zeuren.

4. Mensenkennis

Wie dagelijks met klanten in contact komt, kan het beamen: niet iedereen toont zich altijd van zijn beste kant. Sommige klanten zijn beleefd en attentvol, de meesten zien je echter gewoonweg niet staan. Die rotjob leert je hoe je met zulke mensen moet omgaan, zodat ze op het einde van de dag nog steeds tevreden zijn over jouw service. Klantgericht denken is vandaag een ontzettend waardevolle eigenschap.

5. Studeren?

Onderbetaalde 'hersenloze' jobs doen je beseffen dat het wel degelijk zin heeft om hard te studeren, wil je hieraan kunnen ontsnappen.

6. Teamwork

De meeste rotjobs vereisen enige vorm van teamwork. Je moet samenwerken met collega's om een bepaald doel te bereiken. Ook als je een 'betere' job uitvoert, blijft deze gedachte overeind. Samen bereik je meer.

7. Presteren onder druk

In vele rotjobs heerst er een zekere tijdsdruk. De bestelling moet op tijd bij de klant geraken, een product moet binnen een bepaalde tijdperiode worden afgewerkt … Dat brengt een zekere druk met zich mee, maar wie lang volhoudt, kan ook in toekomstige 'betere' situaties perfect presteren onder stress en druk. En ook dat is een belangrijke en gegeerde eigenschap.

(nm) - Bron: Ft.com, Blogs.telegraph.co.uk & Theguardian.com 

5 november 2013
Anderen bekeken ook