Les 1 - Het kaasproductieproces
De verschillende stappen van de kaasproductie worden gedetailleerd besproken. Welke processen vinden daar plaats? Proeven: wrongel, verse en gerijpte kazen,....
Les 2 - De kaasfamilies: verse kazen en ander zuivel
- (verse kaas, boter, yoghurt, smeltkaas). Deze kaasfamilie wordt nader bekeken.
- Uitleg over AOP (BOB) kazen: hun doel en voordelen worden besproken.
- Ook krijg je inzichten mee in het verhaal van korte keten en slow food.
Les 3 - De kaasfamilies: roodbacteriekazen
- Deze kaasfamilies met verhalen wordt besproken. We geven ook een overzicht van de bekendste AOP kazen die hiertoe behoren.
- Degusteren
- Normeren van het proefverslag.
Les 4 - De kaasfamilies: Witschimmelkazen en verse kazen
- Deze kaasfamilie wordt nader bekeken. We geven ook een overzicht van de bekendste AOP kazen die hiertoe behoren en vertellen de verhalen die erbij horen.
- Korstculturen (schimmels-bacteriën en gisten)
- Degusteren
Les 5 - De kaasfamilies: Blauwschimmel
- Deze kaasfamilie wordt nader bekeken. We geven ook een overzicht van de bekendste AOP kazen die hiertoe behoren en vertellen de verhalen die erbij horen.
- Degusteren
- Kaas behandelen en versnijden
Les 6 - De kaasfamilies: harde en halfharde kazen
- Geperste kazen van ongekookte wrongel
- Deze kaasfamilie wordt nader bekeken. We geven ook een overzicht van de bekendste AOP kazen die hiertoe behoren en vertellen de verhalen die erbij horen.
- Degusteren
Les 7 - De kaasfamilies: harde kazen
- Geperste kazen van ongekookte wrongel
- Deze kaasfamilie wordt nader bekeken. We geven ook een overzicht van de bekendste AOP kazen die hiertoe behoren en vertellen de verhalen die erbij horen.
- Degusteren
Les 8 - de kaasfamilies: geiten-en schapenkaas
- Geperste kazen van ongekookte wrongel
- Deze kaasfamilie wordt nader bekeken. We geven ook een overzicht van de bekendste AOP kazen die hiertoe behoren en vertellen de verhalen die erbij horen.
- Degusteren
Les 9 - De kaasfamilies: pasta filata-kazen en meer
- Geperste kazen van ongekookte wrongel
- Deze kaasfamilie wordt nader bekeken. We geven ook een overzicht van de bekendste AOP kazen die hiertoe behoren en vertellen de verhalen die erbij horen.
- Degusteren
Les 10 - Versnijden en presentatie: samenstellen van kaasschotel en pairing
Kaas los verkopen is één ding. Maar hoe versnijd je zonder verlies? En zorg je dat elkeen dezelfde smaakervaring heeft. Hoe stel je een kaasschotel samen? Met of zonder garnituur? We toetsen aan de praktijk.
Les 11 - Bedrijfsbezoek (op een zaterdag)
Bezoek aan één of twee kaasmakerijen: on-site bezoek van een kaasmakerij met bezoek aan de rijpingsruimte.