Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1035

Volgende
Volgend artikel:

Zou jij solliciteren voor je eigen job?

Wat kost faalangst en hoe kan je het overwinnen?

In vele organisaties blijft de kost van een gebrek aan zelfvertrouwen of assertiviteit ongezien. Het verlies aan productiviteit, optimalisatie en uiteindelijk engagement komt niet voor in een jaarlijks budget. Weinig energie wordt geïnvesteerd in een open en waarderend klimaat, dat nochtans makkelijk betrokkenheid, motivatie en (zelf)vertrouwen vergroot.
#

‘In mijn eerste job durfde ik niet op mijn drukbezette baas af te stappen om de dingen waar ik mee zat te bespreken. Ik was bang te veel tijd in te nemen, domme vragen te stellen en – misschien nog wel het ergste – op één op andere manier afgewezen te worden’, bekent zelfvertrouwencoach Inge Ketels. ‘Dus vond ik het wiel wel zelf weer uit. Dat dat meer tijd kostte, ik daardoor hoogst waarschijnlijk minder afstemde op de visie en doelen van de organisatie, hard werkte maar miste aan optimale productiviteit, was iets dat ons allebei ontging.’

Faalangst

Niet durven komt vaak voort uit een de natuurlijke emotie van faalangst. Je laten zien en voor jezelf opkomen roept immers per definitie faalangst op. Je bedenkt iets, of het nu gaat over een strategie, of het schrijven van een rapport of het stellen van een vraag: je gaat ergens voor staan. Je riskeert dat mensen het niets vinden, het slecht vinden, of het zelfs negeren.

Faalangst zorgt voor het vermijden van contact met collega’s, klanten of je manager. Je neemt te weinig actie of durft niet naar buiten te komen met ideeën. Of je gaat juist ongepast reageren en wordt boos, met alle gevolgen van dien.

Dit alles kost heel wat. Voor de organisatie aan productiviteit, optimalisatie en zelfs omzet. Voor jezelf kost het je goed voelen. Je komt weinig uit de verf en voelt je slecht over jezelf. Maar faalangst kan alleen bestaan als het taboe is en als je er een negatief oordeel over hebt. Zo vinden veel mensen van zichzelf dat het er niet zou mogen zijn.

Wat doen om faalangst te overwinnen?

  1. Wees jezelf ervan bewust dat faalangst er nu eenmaal bij hoort en dat het dus volstrekt normaal is.
  2. Maak contact met mensen die waardevol voor je kunnen zijn en die ook hun verhalen willen delen.
  3. Door het delen van je verhaal verdwijnt ook het taboe en kan je er beter mee om.

Zo vermindert faalangst of durf je desondanks toch meer initiatief (lees: risico’s) te nemen.

‘Ik voel me nog steeds dankbaar voor het vertrouwelijk tussendoor gesprekje met een directeur, waarvoor ik werkte’, getuigt Inge Ketels. ‘Aan de keukentafel tijdens de lunch deelde hij dat hij zich wel eens voelde als een kleine jongen. Dan was hij bang dat anderen door zouden hebben dat hij het ook niet wist.’

Een betere samenwerking

Ketels: ‘Het maakte dat ook ik met mijn onzekerheden bij hem durfde aan te kloppen, waardoor we uiteindelijk een super draaiend team vormden. Een geweldige ervaring, ik mocht er helemaal mezelf zijn. En de organisatie? Die profiteerde van mijn volle engagement, motivatie en betrokkenheid.’

Dit is wat deelnemers tijdens trainingsprogramma's doen: ze delen met elkaar wat goed gaat én waar ze bang voor zijn. Het gaat over echte dingen. Je bewust worden van faalangst is essentieel zodat het je niet meer in de weg staat. Het kan zo omvormen tot vernieuwing, durf en … een betere samenwerking!

(ik) 

Wil jij meer durven? Wil je in je organisatie meer initiatief? Is het traject innerlijk leiderschap iets voor jou? Check www.bureaustroom.be.
Inge Ketels is Zelfvertrouwencoach. Ze helpt hoger opgeleiden die worstelen met een gevoel van vast zitten. Soms voelen ze zich onzeker, durven niet echt, willen meer uit zichzelf of hun leven halen en weten niet hoe. Inge helpt uit jezelf te halen wat er in zit en maximaal te leven vanuit zelfvertrouwen en flow.
Kennismaken? Schrijf je in voor inspirerende artikels en ontvang een zelfvertrouwen-versterkende creatieve oefening in je mailbox! Vul je naam en e-mail in op www.bureaustroom.be (homepage rechtsboven, artikels-inschrijven).
 

15 april 2013
Anderen bekeken ook