Hoe gebruik je video in employer branding? 5 slimme tips

Denk je eraan om video centraal te zetten in jouw employer branding strategie? Strak plan! De uitstraling, de branding, en (sociale) impact van de bedrijfscultuur zijn essentieel om nieuw talent te verleiden én te behouden. Maar hoe doe je dat precies, een sterke videostrategie bepalen? Wij helpen je op weg met 5 concrete tips.

Tip 1. Kies een duidelijke doelstelling

Het lijkt eenvoudig maar dat is het niet. Stel een duidelijk doel voorop en kies daarvoor het juiste type video. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsvideo die de kern van jouw onderneming weergeeft, een sfeervideo van de laatste teambuilding, of een video over een specifieke (knelpunt-)vacature. Bij dat laatste val je met video meteen op tussen de vele andere vacatures die eigenlijk allemaal hetzelfde zeggen. Een onmiskenbare troef in de war for talent. Zo heeft bijvoorbeeld Swapfiets deze wervende video gemaakt voor een fietsenmaker die net iets verder gaat dan de concurrentie…

Tip 2. Blijf eerlijk

Wat je doel en boodschap ook is, blijf authentiek. En hoe kan dat beter dan je eigen medewerkers aan het woord te laten? Je kan de grote lijnen meegeven, maar laat hen op een spontane manier (lees: niet ingestudeerd!) hun eigen verhaal vertellen. De trots en passie van jouw medewerkers zal jouw doelgroep charmeren, inspireren én activeren. De kijkers krijgen meteen ook een idee van de bedrijfscultuur, wat de kans op een latere mismatch drastisch verlaagt. Zorg voor een variatie van medewerkers, in zowel persoonlijkheid als functie, zoals in deze succesvolle campagne van LinkedIn.

Tip 3. Kies de juiste kanalen

Je kan de video natuurlijk plaatsen op je eigen website, maar denk ook aan de kanalen waar (latent) werkzoekenden zich bevinden, zoals vacaturewebsites, social media of videoplatformen. Als je een vacature op een relevante manier wil verspreiden, experimenteer dan met je video als advertentie, bijvoorbeeld op Facebook, Instagram, LinkedIn, Google of YouTube. Gebruik een relevante targeting, zoals op basis van interesses, native content, bezoekers van jouw website, of een vergelijkbare doelgroep daarvan. Hoe relevanter de targeting én boodschap, hoe groter de kwaliteit van de sollicitanten!

Tip 4. Versnipper je content

In plaats van één knallende video waarbij je op één dag alles uit de kast haalt, kan je dezelfde content ook gefragmenteerd verspreiden op verschillende kanalen. Steeds meer bedrijven gebruiken Instagram Stories en Facebook verhalen om de werksfeer en de werkplek onder de aandacht te brengen. Schoolvoorbeeld is de rekruteringscampagne van McDonald’s waarbij medewerkers via Instagram Stories ingezet werden om nieuwe collega’s te enthousiasmeren.

Tip 5. Hou het kort en krachtig

Natuurlijk is de inhoud het belangrijkste, maar hou de boodschap luchtig, kort en krachtig. Afhankelijk van het kanaal en het formaat is de maximale toegestane duur ‘slechts’ 15 of 60 seconden. Zorg ook voor ondertitels zodat je video ook effect heeft wanneer de surfer bijvoorbeeld zonder geluid door Facebook scrolt. En last but not least: sluit af met een aantrekkelijke (liefst clickable) call to action.


Hulp nodig in het verleiden en verrassen van talenten?

Jobat combineert de kracht van toonaangevende media met slimme data en lokale expertise. Met deze unieke mix zijn we dé partner voor performante rekruteringsoplossingen.

Ontdek al onze oplossingen
Gerelateerde artikels
EMPLOYER BRANDING
Maak indruk met de Video Profile Partnership: breng uw vacature tot leven
Lees meer
NIEUWS
De Jobat-eindejaarsactie ten voordele van Rentree was een succes!
Lees meer
BLOG
EBC Studio: ontmoet het team!
Lees meer