HR in tijden van corona: 12 tips voor een succesvol video-interview.

Ongewone tijden vragen ongewone handelingen. Dat is niet anders op de HR-afdeling, waar rekruteerders volop de mogelijkheden van videosollicitaties verkennen.

Delen

Ervaringsdeskundigen Johan Tielemans, Greet Van Ginkel en Tina Vansteenkiste van Aquafin lijsten de aandachtspunten op.

1. Installeer je in een rustige ruimte waar je ongestoord kan videobellen. Is dit niet mogelijk, maak dan duidelijke afspraken met je huisgenoten, zodat je zo weinig mogelijk afgeleid wordt.
2. Er bestaan duizend-en-één manieren om een video-interview te organiseren. Test op voorhand het systeem dat je wilt gebruiken uit, zodat je op het moment van de waarheid vlot kunt starten. Bekijk hoe jij en je omgeving in beeld komen, hoe de lichtinval is en controleer de audio-instellingen.
3. Bezorg de kandidaat op voorhand een korte handleiding, zodat hij/zij het videogesprek zonder problemen kan opstarten en goed weet wat de bedoeling is. Geef aan dat hij/zij zich op dezelfde manier moet voorbereiden als bij een traditioneel sollicitatiegesprek. Uiteraard kun je de kandidaat op voorhand ook al eens bellen hierover. Bedenk dat dit ook voor hem/haar een compleet nieuwe ervaring is. Hoe comfortabeler hij/zij zich bij de aanpak voelt, hoe vlotter het gesprek zal verlopen.
4. Zit tijdig klaar, zodat de kandidaat niet moet wachten. Hou je smartphone en zijn/haar telefoonnummer bij de hand in geval het niet lukt om op het afgesproken uur een verbinding tot stand te brengen. Zodra het videogesprek start, zet je je telefoon op stil.
5. Bereid je net als bij een traditioneel sollicitatiegesprek grondig voor. Vermijd dat je je notities van het scherm moet aflezen. Dit geeft een onnatuurlijke indruk en is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van het gesprek
6. Als er meerdere deelnemers zijn, duid je best op voorhand een gespreksleider aan. Spreek ook een signaal af waarmee jullie aan elkaar duidelijk zullen maken dat je het woord wil nemen of een vraag wil stellen. Zo vermijd je chaos. Bepaal ook wat jullie tijdens het gesprek zeker te weten willen komen.
7. Spreek duidelijk en niet te snel. Let erop dat het vooral de kandidaat is die aan het woord is.
8. Stel eerst wat informele vragen, zodat de kandidaat zich op zijn gemak voelt. Als je het goed aanpakt, kom je misschien wel meer verrassende zaken te weten dan tijdens een gesprek in een meer zakelijke context.
9. Oogcontact maken is in deze situatie niet vanzelfsprekend. Toch is het raadzaam om nu en dan eens in de camera en dus niet enkel naar het scherm te kijken. Zo maak je een geïnteresseerde indruk en moedig je de kandidaat aan om te praten.
10. Maak na het gesprek de balans op en trek er lessen uit voor de toekomst. Wat liep er wel/niet goed? Hoe kan het de volgende keer beter?
11. Hou in het achterhoofd dat je een deel van de non-verbale communicatie van je kandidaat mist. Een aanvullende persoonlijkheidstest is wellicht geen overbodige luxe om een correcte inschatting te maken.
12. Las voldoende pauzes tussen de sollicitatiegesprekken in. Videogesprekken zijn vermoeiend, omdat je actiever en geconcentreerder moet luisteren.
Meer artikels.