Coronacrisis maakt digitaal werken vanzelfsprekend.

Door de coronacrisis zijn werknemers massaal aan het telewerken en online vergaderen. Klinisch psycholoog en VUB-professor Elke Van Hoof hoopt dat bedrijven die nieuwe gewoontes na de crisis blijven stimuleren.

Delen

ARTIKEL AANGELEVERD DOOR ONZE PARTNER VLERICK

Met ‘technofobie en de impact van digitale transformatie op stress’ was Elke Van Hoof al bezig vóór de uitbraak van het coronavirus. Sindsdien is het onderwerp alleen maar relevanter geworden. “Door de crisis is plots iedereen digitaal aan het werk”, zegt de professor gezondheidspsychologie. “De snelheid waarmee iedereen de omslag heeft gemaakt, is indrukwekkend. Wat vroeger als onmogelijk werd beschouwd, is nu toch realiteit. Veel werkgevers en werknemers geven intussen ook toe dat het beter meevalt dan verwacht.”

Meer bewegingsvrijheid

Van Hoof noemt het een van de positieve kanten van de crisis en hoopt dat bedrijven er ook na afloop hun voordeel mee blijven doen. “Als werknemers vaker telewerken, verliezen ze minder tijd aan verplaatsingen en vinden ze makkelijker een evenwicht tussen werk en privé”, verklaart ze. “Jonge ouders bijvoorbeeld zullen meer bewegingsvrijheid ervaren waardoor voor hen ineens ook andere carrièrepaden mogelijk worden.”

Dat bedrijven tot nu toe eerder afwachtend waren en slechts in beperkte mate digitale oplossingen invoerden, schrijft Van Hoof toe aan koudwatervrees en een gebrek aan kennis. “Digitale tools zijn fantastisch, maar je moet ze wel op de juiste manier gebruiken. Als mensen bijvoorbeeld online vergaderen, pakken ze dat meestal op exact dezelfde manier aan als wanneer ze op kantoor zouden zijn en naast elkaar zitten. Uiteraard is het dan lastig. We moeten werknemers leren hoe ze digitale tools moeten hanteren zodat ze ze echt in voordeel kunnen aanwenden. Niemand die dan nog voor een digitale detox zou pleiten.”

Nood aan nieuwe gedragsregels

HR-managers moedigt ze aan om een aangepast beleid te ontwikkelen en gedragsregels op te stellen die bij die nieuwe manier van werken aansluiten. “Als je werknemers laat telewerken, zal je bijvoorbeeld op een andere manier moeten evalueren. Je zal je targetbeleid moeten aanpassen en leidinggevenden daar ook in vormen. Dit is een uitstekend moment om daar werk van te maken.”

Meer artikels.