Zorgsector zet in op flexibele krachten

Een kijkje nemen achter de schermen van een ziekenhuis? Dat kan nu zondag 20 maart op de Dag van de Zorg. Het initiatief gaat uit van de gelijknamige Gentse vzw die vijf jaar geleden de eerste editie lanceerde. Wat valt er te beleven en wat zijn de trends in de zorgjobs en -opleidingen? “Werk is er genoeg, want de babyboomgeneratie gaat stilaan op pensioen.”

21 maart 2016

Delen

“Er verandert veel. Zo gaat de opleiding voor verpleegkundigen van 3 naar 4 jaar.” Geert Van Hyfte

Dit jaar doen meer dan 160 organisaties in Vlaanderen en Brussel mee aan de Dag van de Zorg, inclusief de Servicepunten Zorg van de VDAB. De zorgsector is als economische actor én werkgever van formaat volop in beweging. Dat is meteen ook het thema van de editie 2016. Ziekenhuizen, zorgcentra, voorzieningen voor mensen met een beperking, bijzondere jeugdzorg,… en dan is er nog de ‘witte economie, de toeleveranciers van diensten en producten. “Organisaties nemen vaak deel om vacatures in de kijker te zetten”, weet initiatiefnemer Geert Van Hyfte.

“Vrijwilligers worden steeds meer gevraagd, net als technische profielen zoals elektriciens en onderhoudspersoneel. De zorgsector is één van de allergrootste werkgevers. Zorgwerknemers laten zien wat hun job inhoudt, scholen bieden info over hun zorgopleidingen. Er verandert heel wat: de opleiding voor verpleegkundigen gaat vanaf 2017 van 3 naar 4 jaar. In het ASO wordt nu ook aandacht besteed aan zorg via een nieuwe module in het leerplan.”

Externe krachten

Welke profielen er in 2016 allemaal in aanmerking komen voor een job in de zorg is een geknipte vraag voor X-Care, een in Sint-Denijs-Westrem gevestigde allround HR-dienstverlener in de zorgsector en een partner van de Dag van de Zorg. “Als verpleegkundige kan je via ons vast in dienst komen bij een zorginstelling of bij X-Care zelf als projectverpleegkundige”, zegt HR-manager Eva Vercruyssen. “Dan word je voor een bepaald project naar ziekenhuizen, woonzorgcentra of de thuiszorg uitgestuurd. Je kan ook terecht bij X-Care voor uitzendjobs (met optie vast), een vaste job of om bij te werken.”

Waarom zou je als verpleegkundige kiezen voor projectsourcing? “De zorgsector zet meer in op flexibele, externe krachten. Dat is nieuw, maar naast de kennis en expertise brengt een projectverpleegkundige ook een zekere neutraliteit met zich mee. Een ‘externe’ kan objectief de sfeer op een moeilijke afdeling in kaart brengen. In een job als projectverpleegkundige doe je op korte tijd verschillende ervaringen op. Noem het jobhoppen binnen dezelfde job. Jonge verpleegkundigen die nog niet goed weten welke richting ze exact uit willen, komen dankzij projectverpleging met diverse aspecten van verpleging in aanraking. Zo kan je bewust afwegen hoe je verder wil.”

Moeilijke jaren

Wat blijven knelpunten en vereisten? “De nieuwe generatie verpleegkundigen komt uit een algemene verpleegkundige opleiding, waardoor ze meer dan ooit zoekende zijn naar ‘hun’ ding”, besluit Eva Vercruyssen. Maar dat legt druk op de zorginstellingen. Teams raken minder stabiel samengesteld en er is meer investering nodig in het begeleiden en inwerken van nieuwe krachten. Zorginstellingen doen meer moeite om verpleegkundigen aan zich te binden.

Werk is er bovendien genoeg, want de babyboomgeneratie gaat stilaan op pensioen. De hervorming van de opleiding verpleegkunde zal voor enkele moeilijke jaren zorgen tussen 2017 en 2020, waarin er amper verpleegkundigen zullen afstuderen. Ten slotte zijn er meer verpleegkundigen nodig voor de woonzorgcentra en de thuiszorg én moeten er fysiek aangepaste taken komen voor oudere zorgwerknemers”.

Gratis sollicitatiesessies bij AZ Sint-Blasius in Dendermonde

Een van de deelnemende ziekenhuizen aan de Dag van de Zorg is het Dendermondse AZ Sint-Blasius, dat op 20 maart vier gratis sollicitatiesessies inricht. “Je krijgt concrete basistips over solliciteren”, zegt woordvoerster Dominique Potteau. “Vooraf inschrijven hoeft niet. Van opleiding maken we steeds méér een punt. Onze Blasius Academie richt zich daarbij ook naar patiënten, familie en het grote publiek. Ons aanbod breidt uit in functie van de vragen die we krijgen.”

Binnenkort organiseert AZ Sint-Blasius infosessies arts-patiëntcommunicatie, over de manier waarop je als patiënt in gesprek kan gaan met je arts. “Is het een succes, dan nemen we dat op in het vaste Academie-aanbod. De Dag van Zorg vullen we verder ook in met demo’s. Zoals in de borstkliniek, het team dat instaat voor de begeleiding van patiënten met borstkanker. In de ‘Hoe-het-niet-moet kamer’ worden onveilige situaties gesimuleerd. Ons volledige dagprogramma vind je via www.dagvandezorg.be (onder ‘deelnemers’). Tijdens onze vorige opendeurdag in 2012 hadden we 3.000 bezoekers, we hopen op een even grote opkomst én op enkele kandidaat-medewerkers.”

(wdh) – Meer info: www.dagvandezorg.be/deelnemers | www.azsintblasius.be/over-ons/blasius-academie | www.x-care.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.