Zoektocht naar ingenieur duurt meer dan 6 maanden

Amper 12 procent van de bedrijven weet binnen het halfjaar zijn openstaande ingenieursfuncties in te vullen. De schaarste is een oorzaak, maar bedrijven leggen de lat ook erg hoog. Dat blijkt uit de Ingenieursbarometer 2015 van USG Engineering Professionals.

27 april 2015

Delen

"Pas afgestudeerde ingenieurs verwachten vaak erg veel. Ik kan me daar niet altijd in vinden.” (Ken Peeters, head of real estate Lidl)

USG Engineering Professionals houdt via de ingenieursbarometer jaarlijks de vinger aan de pols van wat leeft bij ingenieurs, toekomstige ingenieurs en bedrijven die ingenieurs als medewerkers hebben. Dit jaar hebben 1.100 professionals, 900 ingenieursstudenten en een kleine 200 bedrijven de enquête ingevuld.

60 procent van de bedrijven die deelnamen aan het onderzoek verwachten een groei van hun ingenieurspopulatie in 2015. Er zijn ook vervangingen op til als gevolg van verloop en de pensioneringsgolf. Dat betekent dat er voor ingenieurs volop kansen blijven op de arbeidsmarkt. Ook leidt dat tot een 'war for talent', want er blijven heel wat functies open staan.

Uitdaging

Voor sommige bedrijven is het aanwerven van buitenlandse ingenieurs met specialistische kennis een oplossing. Andere werkgevers proberen nog meer aandacht te besteden aan opleidingen op de werkvloer.

De schaarste aan ingenieurs blijft voor ondernemingen een uitdaging. Daarom is het absoluut nodig dat de inspanningen om meer meisjes te motiveren om voor een technische richting te kiezen, worden voortgezet. Maar dat slechts 12 procent van de bedrijven hun openstaande ingenieursfuncties binnen de zes maanden weet in te vullen, heeft ook te maken met de hoge eisen die aan kandidaten gesteld worden en met de kloof tussen onderwijs en werkvloer.

Weekendwerk ligt moeilijk

"Pas afgestudeerde ingenieurs verwachten vaak ook erg veel", zegt Ken Peeters, head of real estate bij Lidl. De keten zoekt ingenieurs voor zijn bouwprojecten, maar vindt die maar moeilijk. "Ik merk dat ze projecten vaak te klein vinden, terwijl dit toch mooie kansen zijn. Ik kan me daar niet altijd in vinden."

Jochen Bultinck, hoofd asset management bij Infrabel, deelt die mening. "Ik beweer niet dat er veel kandidaten zijn die bij hun eerste vraag al willen weten wat ze kunnen verdienen. Ze weten ondertussen ook zelf dat dit geen goede binnenkomer is. Maar ik stel toch ook vast dat het voor steeds meer jongeren moeilijk wordt als ze horen dat ze in het weekend zullen moeten werken. Bij Infrabel is dat nu eenmaal vaak het geval."

Afgestudeerde ingenieurs hebben vaak geen duidelijk inzicht in wat er in een commerciële omgeving van hen wordt verwacht. Daarom houdt Fons Leroy, topman van de VDAB, een pleidooi om het duaal leren, dat nu al her en der gebeurt op het niveau van het middelbaar onderwijs, door te trekken naar het hoger onderwijs.

1 op 2 ingenieurs overweegt nieuwe job

De helft van de bevraagde ingenieurs (51 procent) overwoog in 2014 een nieuwe job. Een vijfde van hen (21,8 procent) veranderde ook echt van baan. Daarbij primeerde de jobinhoud, maar ook opleidings- en doorgroeimogelijkheden waren belangrijke redenen om van werk te veranderen, net als de mogelijkheid om flexibel te werken en de impact van het woon-werkverkeer.

In Cijfers

  • 59% van de bedrijven wil in 2015 zijn ingenieurspopulatie laten groeien.
  • 91% van de ondernemingen verwacht een blijvende of toenemende schaarste aan ingenieursprofielen.
  • 40% van de bedrijven kampt met een pensioneringsgolf bij zijn ingenieurs
  • Slechts 12% van de openstaande functies voor ingenieurs geraakt binnen de zes maanden ingevuld.
  • VDAB telt meer dan 2.000 werkzoekende ingenieurs in Vlaanderen.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.