Sollicitatiebrief
Vorige

1 van 71

Volgende
Volgend artikel:

Kandidaten die ChatGPT inzetten, worden vaker uitgenodigd

Zo val je positief op tussen de massa sollicitanten

opvallen tussen de sollicitanten
Er lopen bij bedrijven vaak heel wat sollicitaties per vacature binnen. Broodnodig dus van op te vallen in die hoop cv’s en sollicitatiebrieven!

1. Het cv

  • Zet je studies en werkervaring in omgekeerd chronologische volgorde. Het meest recente bovenaan dus.
  • Maak je cv niet langer dan 2 pagina's.
  • Rekruteerders vinden sollicitanten soms vaag en slordig. Ze laten bijvoorbeeld in het midden of een opleiding is voltooid en schrijven dat ze ‘tussen 2011 en 2012' bij een werkgever hebben gewerkt.
  • Benadruk je competenties en wat je op professioneel vlak al bereikt hebt. Je cv moet beknopt, duidelijk en goed gestructureerd zijn.
  • Rekruteerders willen in enkele minuten kunnen screenen of een kandidaat de geschikte opleiding en ervaring heeft. Duurt het te lang om dit te achterhalen of komen je troeven voor de functie niet goed genoeg naar voor, dan riskeer je aan de kant geschoven te worden.

Download de e-gids: Zorg voor een CV met impact (pdf)

2. De sollicitatiebrief

In de tweede schifting - als je cv goed is bevonden - is het tijd voor de brieven. Een goede sollicitatiebrief kan een ‘misschien’ uit de cv-ronde ombuigen in een ‘ja’.

  • Maak je sollicitatiebrief niet langer dan 1 pagina.
  • De competenties die voor de functie belangrijk zijn, moeten duidelijk in het oog springen. Verdiep je in de specifieke functie en het bedrijf, en schrijf een brief op maat. Pas op met algemene dooddoeners als ‘passie’ of ‘voor de uitdaging’.
  • Leg de nadruk op je (groei)potentieel en motivatie. Zeker wanneer de nieuwe medewerker een verandering moet doorvoeren op een afdeling: zo iemand moet meer doen dan enkel op de winkel passen.
  • Let op dat je geen spelfouten maakt. Dit komt vaker voor dan je denkt. Laat je cv en motivatiebrief desnoods nalezen door een vriend of collega met meer verstand van taal.
  • Als je solliciteert voor een communicatiefunctie is de sollicitatiebrief extra belangrijk. Geen spelfouten, de tone of voice, en een persoonlijke, originele motivatie zijn zeer belangrijk.
  • Pas ook op met al te opvallende acties. Een sollicitatiebrief in een fles is grappig, maar niet elk bedrijf kan dit waarderen. Een powerpointpresentatie over jezelf insturen, is ook niet bevorderlijk voor een snelle screening: de kans bestaat dat de rekruteerder afhaakt voor hij aan de kern van de zaak is. Ook vakantiekiekjes bevestigen aan je cv geeft een vreemde indruk.
  • Vooraf bellen kan verstandig zijn. Wel alleen als je vragen goed zijn. Een vraag stellen terwijl het antwoord op de website staat, is een afknapper. Meerdere telefoontjes doen naar hetzelfde bedrijf ook.

Download de e-gids: Schrijf een vlijmscherpe motivatiebrief (pdf)

3. Het sollicitatiegesprek

  • Bij kandidaten die even geschikt zijn qua opleiding en ervaring geven de ‘soft skills' tijdens het sollicitatiegesprek de doorslag. En daarbij wordt vooral gelet op de manier van communiceren. Kan de sollicitant zich aanpassen aan zijn gesprekspartner? Weet hij te overtuigen? Als de rekruteerder vraagt: "Kan je overtuigen?" En je antwoordt: "Ja, dat zou ik wel een beetje kunnen", is het natuurlijk een verloren race.
  • Kleed je gepast. Zorg ervoor dat je professioneel overkomt. Stem je kleding af op de job die je wil, zonder je persoonlijkheid geweld aan te doen. Voel je je ongemakkelijk in een driedelig pak, trek dan een geklede broek aan met een mooi hemd.
  • Stel intelligente vragen. Als je het bedrijf bestudeerd hebt, zal je ongetwijfeld wel enkele vragen hebben. Hiermee vang je twee vliegen in een klap: niet alleen krijg je een antwoord op je vragen, je toont ook dat je goed voorbereid bent.
  • Focus op wat jij kan betekenen. Werkgevers zullen blij verrast zijn wanneer jij hen vertelt wat jij voor hen en hun bedrijf kan doen, in plaats van te vragen wat zij voor jou kunnen betekenen.
  • Stuur een bedankmail. Na een echt goed gesprek waar er een ‘klik’ was langs beide kanten, kan je een gepersonaliseerde bedankmail sturen. Er zijn weinig werkzoekenden die dit doen. Bij twijfel tussen twee gelijkwaardige kandidaten, is de keuze dan snel gemaakt.

Download de e-gids: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek (pdf)

(mr) - Bron: VDAB / Intermediair

22 juni 2020
Anderen bekeken ook