CV
Vorige

1 van 163

Volgende
Volgend artikel:

Dit woord is taboe op jouw cv

Zo maak je een perfect video-cv

Video cv
Ben je geen kei in het schrijven van sollicitatiebrieven? Niet getreurd. Je kan jezelf ook voorstellen in een filmpje. Voordeel: het is origineler en je valt meer op.

“Werkgevers ontvangen tientallen cv's voor dezelfde vacature, en bijna allemaal zijn ze op dezelfde manier opgebouwd. Een filmpje geeft je de kans om je kwaliteiten op een originele manier in de verf te zetten”, vertelt Anneke Ernon, woordvoerster van de VDAB. “Je komt gemotiveerd over. In een filmpje kan je je persoonlijkheid, talenten en motivatie beter uitspelen. Je kan de werkgever overtuigen met je aanstekelijk enthousiasme.”

Hoe neem je je eigen filmpje op?

Je kan een cv-filmpje gerust opnemen met wat je ter beschikking hebt: een camera, je gsm, een webcam ... Je hoeft geen professioneel materiaal te gaan kopen, een video-cv moet er niet uitzien als een tv-reportage. Het belangrijkste is dat je boodschap overtuigend en sympathiek overkomt.

Waar let je het best op?

  • Het spreekt voor zich dat je er best netjes uitziet. Neem een deftige trui of hemd uit de kast. Maar kleed je ook niet te stijf, het is ook belangrijk van sympathiek over te komen.
     
  • Probeer jezelf te blijven en spontaan over te komen. Glimlach af en toe, lees je tekst niet af en hou oogcontact door in de camera te kijken. Werk je met een webcam? Probeer hem op ooghoogte te hangen en niet bovenaan je computerscherm, want dan lijkt het alsof je boven de kijker heen kijkt.
     
  • Verzorg je taal en vermijd dialect.
     
  • Hou je boodschap kort maar krachtig. Een filmpje van meer dan een minuut is niet aangewezen. Zo’n lang filmpje kijk je immers écht niet uit.
     
  • Kies een locatie waar je je goed bij voelt. De living of je kamer kunnen gerust. Zorg er wel voor dat er niet te veel achtergrondlawaai is. Check achteraf of je verstaanbaar bent.

Wat moet je zeggen in zo’n filmpje?

Weet je niet goed wat te zeggen, probeer dan een antwoord te geven op deze vragen:

  • Welke soort job zoek je en in welke sector wil je graag aan de slag?
  • Wat heb je gestudeerd?
  • Welke professionele ervaring heb je?
  • Wat zijn je sterke punten?
  • Krijg je niet alles gezegd? Geen nood. Ook als je een filmpje gemaakt hebt, stuur je best nog altijd je volledig cv mee in sollicitaties.

Hoe kan je je filmpje meesturen met je sollicitatie?

Makkelijkst is je filmpje te publiceren op een site als YouTube of Vimeo. Als je de moeite neemt om een cv-filmpje op te nemen, dan mag je de url gerust in zowel je sollicitatiebrief als cv vermelden. Maak er ook al gerust melding van in de begeleidende mail die je verstuurt, zo val je al direct op.

Zet de link naar je filmpje ook zeker op je LinkedIn-profiel. Of maak een eigen profielpagina aan op www.about.me: daar kan je het filmpje en al je andere onlineactiviteiten op een aantrekkelijke manier bundelen, je krijgt bovendien een persoonlijke url: about.me/jenaam, ook handig om mee te geven in sollicitaties.

(mr) - Bron: Vdab.be

11 januari 2019
Anderen bekeken ook