Collega's
Vorige

1 van 575

Volgende
Volgend artikel:

Samen met je collega's sporten: ja of neen?

Zo ga je om met een moeilijke mens

Moeilijke klanten, lastige collega's of vervelende bazen. Op het werk worden we vaak geconfronteerd met mensen die niet altijd even gemakkelijk zijn. Maar hoe ga je nu om met zo'n 'moeilijke mens'? Enkele tips op een rij.
#

1. Ken je triggers

Zelfkennis is belangrijk. Welke ergernissen jouw emmer doen overlopen zijn niet noodzakelijk dezelfde voor jouw collega. Wees er echter maar zeker van dat die 'moeilijke mens' in jouw leven weet waarvan jij gaat steigeren. Maar weet jij het wel?

Zoek uit van welke dingen je het echt op je heupen krijgt. Zijn dat gesprekken over politiek, geld of familie? Pas van zodra je jouw ‘triggers’ kent, ben je klaar om jezelf te wapenen tegen lastige individuen. Stel een plan op. Wat doe je als een gesprek gevaarlijk dicht bij een van je ‘triggers’ komt? Haal diep adem, neem een korte time-out, ontwijk het gesprek of combineer deze drie technieken.

2. De 'stop'-zinnen

Als je een gesprek hebt met een moeilijk persoon en je wilt het beëindigen, dan kunnen deze 'stop'-zinnen wel eens handig van pas komen:

  • "Spijtig dat je er zo over denkt."
  • ”Dat is jouw mening.”
  • ”Misschien heb je gelijk.”

Als je deze zinnen steeds herhaalt tijdens het gesprek, zal je gesprekspartner het uiteindelijk opgeven om je te betrekken in de discussie.

3. Weersta de verleiding om meegesleept te worden

Moeilijke mensen willen provoceren, maar laat je niet vangen. Luister naar wat je zelf zegt: probeer je jezelf te verantwoorden, te verdedigen of je standpunt toe te lichten? Als dat zo is, stop hiermee. Als je dat niet doet, dan zal het gesprek gewoon voortduren. Je zal nooit de mening van een moeilijke mens kunnen veranderen, anders zou deze persoon ook helemaal niet moeilijk zijn.

4. Denk na over de oorzaken van dat moeilijk gedrag

Terwijl de voorgaande drie tips je kunnen helpen om aan een oncomfortabel gesprek met een vervelend persoon te ontsnappen, kan deze laatste tip ervoor zorgen dat je relatie met deze persoon voorgoed verandert.

Onthoud: moeilijke mensen zijn ook maar mensen. Ze hebben hun eigen problemen en deze zijn vaak de oorzaak van hun problematisch gedrag. Meestal heeft dat moeilijke gedrag dus helemaal niets met jou te maken. Een persoon kan zich bijvoorbeeld zelfverzekerder gaan voelen door anderen te controleren of te pesten. Ook kan iemand in een slachtofferrol kruipen omdat hij of zij geholpen wil worden. Als je uitzoekt wat precies de achterliggende drijfveer is van iemand gedrag, dan kan je jouw relatie met die persoon veranderen en eventueel verbeteren. Probeer die lastige persoon te doorgronden en wie weet krijg je hem of haar aan jouw kant. Een empathisch vermogen is hierbij cruciaal.

(nm) – Bron: Express.be 

9 januari 2013
Anderen bekeken ook