Zelfleiderschap steeds meer een must: 'Iedereen krijgt de kans om zijn eigen baas te zijn'

De veranderende economie en manier van werken, vraagt van medewerkers meer zelfleiderschap. Een kans voor wie zijn loopbaan wil vormgeven in functie van zijn talenten en zijn sterktes, zegt Nathalie De Regge van Ascento. "Maar ook een must. Blijven stilstaan is al lang geen optie meer."

12 december 2014

Delen

"Voor organisaties die voldoende snel willen reageren op verandering, werkt de klassieke hiërarchie niet meer.” (Nathalie De Regge, business unit manager Ascento Limburg & senior expert leadership)

Nathalie De Regge heeft tien jaar ervaring als coach en trainer, met leiderschap als rode draad. Als business unit manager voor Ascento Limburg komt die kennis haar goed van pas, niet alleen om bedrijven te adviseren maar ook om haar eigen twaalfkoppige team te runnen.

"Veel organisaties vragen zich af hoe ze de waarden en de cultuur die ze willen uitdragen, kunnen doen leven op de werkvloer. Leiderschap en zelfleiderschap spelen daar een cruciale rol in. Bedrijven die veranderen, hebben er alle belang bij om hun medewerkers mee te krijgen. Directeurs mogen de koers zo nauwkeurig uitstippelen als ze willen, als de medewerkers zich niet betrokken voelen, gebeurt er niet veel."

Voorbeeldrol

Medewerkers betrekken, betekent ook hen zelf verantwoordelijk maken, weet Nathalie De Regge. "Dat is om vele redenen belangrijk. Niet alleen om mensen een gevoel van autonomie te geven, maar ook omdat de wereld tegenwoordig zo snel verandert dat bedrijven het zich niet meer kunnen veroorloven om te wachten om een beslissing uit te voeren totdat die doorgesijpeld is van de directiekamer naar de werkvloer. Wil je snel reageren, dan werkt de klassieke hiërarchie niet meer."

Medewerkers aanzetten tot het nemen van meer eigen initiatief is cruciaal. Voor elke actie wachten tot de baas zijn fiat geeft, is niet meer van deze tijd, aldus Nathalie De Regge. "Leidinggevenden zijn er om de omstandigheden te creëren waarin werknemers zelfleiderschap kunnen opnemen. Dat maakt de organisatie meer wendbaar en verhoogt de motivatie en het engagement."

Of dit lukt, hangt in grote mate af van de leidinggevenden. Zij vervullen een voorbeeldrol, ook wat zelfleiderschap betreft. "Paraplu's opentrekken of een afwachtende houding aannemen zijn uit den boze. Het is pas als dit niveau van de organisatie 'mee' is dat andere collega's er echt werk van kunnen maken", zegt Nathalie De Regge.

Elk op zijn ritme

Leidinggevenden kunnen hun medewerkers tot meer zelfleiderschap stimuleren door hen te vragen om zelf met oplossingen voor problemen te komen in plaats van voor elk akkefietje om hulp te vragen. Dat klinkt aanlokkelijk. In de praktijk hebben veel leidinggevenden het echter moeilijk om dit stukje van hun traditionele leiderschap los te laten, weet Nathalie De Regge.

"Maar leidinggevenden voelen die veranderingen wel en gaan daar ook in mee, elk op zijn tempo. Zo geven ze hun medewerkers beetje bij beetje meer vrijheid, staan ze dag na dag meer tussen hen en slagen ze erin om samen met hun team nieuwe ideeën te bedenken."

Het voordeel voor werknemers is dat ze zelf een invulling kunnen geven aan hun sterktes en hun talenten. Loopbanen liggen minder vast als medewerkers de kans krijgen om zichzelf voortdurend te (her)ontdekken. "Hun job zal veel meer voeling hebben met wat hen echt motiveert, wat geen overbodige luxe is nu langer werken de norm wordt", zegt Nathalie De Regge.

Maar wat met de werknemers die deze aanpak helemaal niet zien zitten en die perfect tevreden zijn met een baas die hen zegt wat te doen? "Het beste is dat iedereen op zijn tempo evolueert en dat leidinggevenden een inspanning leveren om samen met hun medewerkers het juiste ritme te zoeken. De dingen blijven doen zoals we ze al jaren doen, is in deze veranderende economie geen optie."

Hoe stimuleer je zelfleiderschap?

  • Stel open vragen aan je collega's. Laat ze zelf broeden op een oplossing in plaats van ze het antwoord in te fluisteren.
  • Ben je leidinggevende? Dan vervul je een voorbeeldrol. Toon je medewerkers dat je initiatief durft te nemen.
  • Zelfleiderschap stimuleren is niet hetzelfde als alles delegeren. Als leidinggevende creëer je de context waarin werknemers verantwoordelijkheid kunnen opnemen.
  • Denk niet te rigide. Durf loslaten en kijk breder dan je eigen takenpakket.
(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.