Zeg, ken jij de mosselman?

Het boek ‘Zeg, ken jij de mosselman’ verscheen najaar 2015. Op 18 februari kan je (als lid van Voka) naar een boekvoorstelling bij Voka in Dendermonde. Ook zonder lidkaart van een werkgeversorganisatie is dit een leuk boek voor wie belangstelling heeft voor oude én nieuwe beroepen.

12 februari 2016

Delen

Zeg, ken jij de mosselman
Sam De Kegel beschrijft in zijn boek ‘Zeg, ken jij de mosselman’ beroepen die ooit het straatbeeld bepaalden, maar die vandaag grotendeels verdwenen zijn.

Auteur Sam De Kegel uit Laarne licht toe hoe de twaalf stielen van zijn grootvader hem inspireerden. “Er staan zeker 300 beroepen in, ik heb zelfs een register gemaakt”, lacht Sam De Kegel. “Het idee ontstond toen ik een reeks artikels schreef over uitstervende beroepen. Een uitgeverij zag daar wel een boek in. De voorwaarde was wel dat ik ook naar de toekomst zou kijken, want er komen voortdurend nieuwe beroepen bij.”


Beerproever


De Kegels grootvader is van Kalken, en nu 92 jaar. “Als kind hing ik aan zijn lippen wanneer hij vertelde over de oorlog, maar ook over wat hij allemaal gedaan heeft. Oké, hij heeft geen twaalf, maar toch zes beroepen uitgeoefend. Voor de oorlog was hij kolenboer, melkboer en koetsier, daarna bieruitzetter, taxichauffeur en cafébaas. Een jobhopper avant la lettre! In mijn boek beschrijf ik beroepen die honderd of honderdvijftig kaar geleden het straatbeeld bepaalden, maar die vandaag grotendeels verdwenen zijn. Gareelmakers, wagenmakers, mandenvlechters, schaapherders, bootrekkers, klompenmakers – heel veel textielberoepen ook.”


“Weet je wat een beerproever deed? Die proefde de varkensmest om te zien of die wel van goede kwaliteit was. Eigenlijk gaat het altijd zo: zullen er over vijftig jaar nog app-ontwikkelaars zijn? Waarschijnlijk is dat over vijftig jaar ook een fossiel beroep geworden. Een app-ontwikkelaar die ik interviewde verwachtte die vraag niet, omdat hij nu hot en trendy is, maar dat zegt niets over de toekomst. Technologie veranderde vroeger al even snel als nu. Mijn lezers wil ik vooral meegeven dat je niet op je lauweren mag rusten: je beroep kan vroeg of laat verdwijnen.”

Heruitvinden


Dat laatste geldt in de overtreffende trap voor bedrijven: je moet jezelf blijven heruitvinden. “Zoals dat ene bedrijf dat vroeger karrenwielen maakte en nu dienbladen. Technologiebedrijven moeten zichzelf gemiddeld om de drie maanden heruitvinden. Tijdens mijn lezingen voor ondernemers, maar ook voor studenten, heemkundigen en het bredere publiek leg ik daar de nadruk op. Ik bespreek dan met hen welke beroepen toekomst hebben.”


“Zorgberoepen hebben bijvoorbeeld de toekomst: dat is alvast één sector waar je niet moet vrezen voor je job. Al is er ook daar een enorme evolutie, kijk maar naar de robot Zohra. Robots die sociale- en zorgtaken uitvoeren doen hun intrede op de werkvloer van de woonzorgcentra. De menselijke factor kan je natuurlijk niet wegdenken. En natuurlijk zal je het aantal zelfstandigen en freelancers in alle soorten beroepen alleen maar zien toenemen.”

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.