Woonplaats belangrijker bij zoektocht naar talent

In hun zoektocht naar nieuw talent hanteren bedrijven uiteenlopende selectiecriteria. Motivatie en ervaring staan veelal bovenaan maar ook het woon-werktraject wordt meer en meer een beslissende factor.

2 februari 2016

Delen

“Ik vond het geen prettig vooruitzicht om nog om zeven uur ’s avonds bij een crèche aan te komen.” (Elke De Ridder, PR-consultant)

Communicatiebureau Whizpr-Out of The Crowd uit Kobbegem selecteert steeds vaker van bij het eerste contact op de woonlocatie van kandidaten. Als blijkt dat ze in Limburg of hartje Antwerpen wonen, dan stopt het sollicitatieproces vrijwel altijd wegens het woon-werkverkeer.

Anderhalf uur woon-werkverkeer

“We hebben geen andere keuze dan kandidaten te laten gaan, ongeacht een sterk cv”, vertelt director Bart Van der Leenen. “Dat heeft vooral te maken met onze interne filosofie en bedrijfscultuur van teamwerking, een mooie balans werk-privé, een effectieve 38 urenweek en klantenrelaties op lange termijn. Deze waarden zijn niet meer tastbaar als je dagelijks geconfronteerd wordt met anderhalf uur woon-werkverkeer. Op lange termijn is dat écht niet vol te houden.”

Omdat ze hun vorig kantoor in Opwijk ontgroeiden – in korte tijd steeg het aantal medewerkers van vijf naar vijftien – moesten ze op zoek naar een nieuwe locatie. “Samen met alle medewerkers hebben wij een drietal mogelijke vestigingsplaatsen getest op de haalbaarheid van onze woon-werktrajecten en kozen we uiteindelijk in juni 2015 voor onze huidige locatie in Kobbegem. Gelukkig is iedereen nog altijd happy met zijn of haar woon-werktraject.”

Loon inleveren om dichter bij huis te werken

PR-consultant Elke De Ridder is sinds 2011 aan de slag bij Whizpr. “Voordien was ik tien jaar actief in het Brusselse. Zowel ’s morgens als ’s avonds was ik telkens meer dan een uur onderweg naar en van het werk. Regelmatig zat ik te vloeken in de auto en kwam ik gestresseerd thuis. Ik had toen nog geen kinderen, maar vond het geen prettig vooruitzicht om nog om zeven uur ’s avonds bij een crèche aan te komen. Op een gegeven moment werd de luxe om dichter bij huis te werken een even grote of zelfs belangrijkere factor dan het loon. Ik kreeg de kans om over te stappen naar Whizpr, op nog geen tien kilometer rijden. Ik was zelfs bereid om een stukje loon in te leveren voor een betere werk-privébalans. Het woon-werkverkeer was overigens niet de allesbepalende factor. Ook de collega’s, de toffe werkomgeving, extralegale voorwaarden en glijdende werkuren speelden een rol. Je maakt eigenlijk een optelsom van alle werkvoorwaarden en neemt op basis daarvan een beslissing.”

Een gelijkaardig verhaal klinkt ook bij consultant Laurens De Lanoeye. “Ik ben minder dan dertig minuten onderweg naar het werk. Mocht ik in Brussel actief zijn, dan rij ik ongeveer evenveel kilometers maar ben ik minstens één uur langer onderweg. Dat was één van de redenen waarom ik vorig jaar nog een interessante aanbieding in Brussel heb afgeslagen.”

Met de fiets naar het werk

Consultant Lien Brusselmans woont in Dendermonde, een twintigtal kilometers van Kobbegem. “Ik werkte lange tijd in Gent bij een start-up met een bedrijfscultuur gericht op een gezonde werk-privébalans. Ik was evenwel dagelijks zo’n 2,5 uur onderweg. Toen ik vorig jaar op zoek ging naar een nieuwe uitdaging, wou ik toch wel wat dichter bij huis werken, want dat zou me een forse tijdswinst opleveren. Ik wou op z’n minst een halfuur tot een uur uitsparen aan woon-werkverkeer. Toen ik hier aan de slag kon, heb ik geen moment getwijfeld. Vanaf de lente fiets ik regelmatig heen en terug. Twintig kilometer is nog altijd niet vlakbij de deur, maar ontspannen toekomen op het werk is de beste motivatie om er tegenaan te gaan.”

Bepublic legt de keuze bij kandidaten die ver weg wonen

Bij communicatiebureau Bepublic primeren de competenties en de motivatie van een kandidaat boven de factor woon-werkverkeer. “We hebben zowel mensen uit Limburg, als uit West-Vlaanderen. Toch is de nabijheid van de woonplaats een extra troef, omdat het een stuk stress bij de werknemer vermindert”, stelt Jeroen Wils, managing partner van het Leuvense communicatiebureau Bepublic.

“Kandidaten waar we vooraf al wat aan twijfelen, én die bovendien erg ver weg wonen, zullen we niet onmiddellijk uitnodigen voor een gesprek. Bij sterke kandidaten die ver weg wonen, ligt de keuze uiteindelijk bij de kandidaat. We zullen een contractvoorstel doen, maar tegelijk wijzen op de mogelijke hinder die hij/zij zal ondervinden qua reistijd. Is de kandidaat dan nog steeds geïnteresseerd, dan is dit een mooi bewijs van de sterke motivatie van de kandidaat. We hebben trouwens zo iemand op kantoor op dit moment: zij neemt de hinder van het woon-werkverkeer er zonder problemen bij.”

Geen baat bij overwerkte medewerkers

Bepublic hecht belang aan een evenwichtige balans werk-privé maar voelt zich hiervoor niet alleen verantwoordelijk. “We vinden het tegelijk een individuele verantwoordelijkheid van de werknemer om dit te bewaken. Niemand wordt verplicht om steevast lang over te werken of in het weekend actief te zijn, maar we leggen wel de verantwoordelijkheid voor het welslagen van de opdrachten zo veel mogelijk bij de werknemer. Hij of zij kiest dan zelf hoe de deadlines gehaald worden en of daar overwerk voor nodig is. Als we merken dat een bepaalde collega systematisch overwerkt, zullen we wel waken over de work-lifebalans van die collega en hem/haar daar op aanspreken. Geen enkele organisatie heeft baat bij overwerkte werknemers.”

(bv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.