Wit-Gele Kruis maakt stagiairs warm voor thuisverpleging

Het Wit-Gele Kruis, inmiddels 78 jaar oud, is de grootste thuisverplegingsorganisatie in Vlaanderen. In onze provincie alleen al telt zij 12 afdelingen, met in totaal zowat 1.350 medewerkers. Elk schooljaar doen bovendien ruim 500 studenten verpleegkunde er waardevolle stage-ervaring op, zoals Linsy Derycke.

4 december 2015

Delen

“Een goede thuisverpleegkundige moet probleemoplossend kunnen denken.” (Linsy Derycke & Evi Develter, thuisverpleegkundigen Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen)

Linsy Derycke, zette in maart – toen nog als studente verpleegkunde – haar eerste stappen in de thuisverpleging, als stagiair in de afdeling Oostende van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen. “In onze school heb je als derdejaarsstudent verpleegkunde sowieso een verplichte stage in de thuisverpleging. Dat vind ik goed. Je moet van verschillende soorten verpleegjobs kunnen proeven om te weten welke functie het beste bij je past. Nu, voor mij was het al van bij het begin duidelijk. Ik ben pas op latere leeftijd verpleegkunde gaan studeren, precies met de bedoeling om als thuisverpleegkundige aan de slag te gaan. Het sociale contact en de nauwe band met je patiënten hebben me altijd al enorm aangesproken.”

Al op haar vijfde stagedag vertelde Linsy aan haar stagebegeleidster dat ze bij het Wit-Gele Kruis wilde solliciteren; in juli trad ze in dienst.

Thuiskomen

Linsy Derycke werd begeleid door de ervaren thuisverpleegkundige Evi Develter. Na twee dagen kijkstage mocht ze zelf al een aantal taken overnemen. “Ik kon meteen meegaan naar de verschillende patiënten, en dat voelde voor mij als ‘thuiskomen’. Van Evi, maar ook van haar patiënten, kreeg ik snel het nodige vertrouwen. Al na vijf weken stage voel je dat je als thuisverpleegkundige je patiënten van heel nabij kunt opvolgen. Je ziet bijvoorbeeld hoe een wonde evolueert, hoe de toestand van je patiënt verbetert, enzovoort. Ik geef een voorbeeld: een van onze patiënten was erg suf en soms verward. We namen contact op met de huisarts om te bespreken of het eventueel met de medicatie te maken had. Hij heeft toen de behandeling aangepast, en we zagen haar toestand snel verbeteren.”

Evi Develter had al tijdens de eerste stageweek door dat Linsy een geknipte thuisverpleegkundige was. “Ze nam meteen het nodige initiatief. Bij een wondobservatie stelde ze bijvoorbeeld zelf voor om contact op te nemen met de dokter. Ze kon goed luisteren naar de patiënten en de mantelzorgers, en had ook oog voor de draagkracht van die laatsten. Ze keek duidelijk verder dan alleen maar het verpleegtechnische aspect.”

Probleemoplossend denken

Oog hebben voor het totale plaatje is dan ook een van de belangrijkste eigenschappen van een goede verpleegkundige, meent Evi. “Maar om dat te kunnen doen, heb je nog veel andere eigenschappen nodig: je moet flexibel zijn, veel geduld hebben en voldoende assertief zijn. Een goede thuisverpleegkundige moet durven initiatief nemen, naar de arts bellen, in overleg gaan met de patiënt en de mantelzorger.”

“Probleemoplossend denken, is inderdaad heel belangrijk”, zo merkte Linsy al snel. “Alleen zo kun je in overleg met andere zorgpartners tot de beste oplossing komen voor je patiënt. Empathie, betrokkenheid en respect zijn daarbij vanzelfsprekend. Een van mijn patiënten was onlangs in het ziekenhuis opgenomen, ik moest dus enkele dagen niet bij haar langskomen. Toch heb ik haar dochter gecontacteerd om te horen hoe het met haar ging. Die betrokkenheid werd erg gewaardeerd.”

Ruim en gevarieerd takenpakket

Linsy Derycke is dus enthousiast en vol overtuiging aan haar stage in de thuisverpleegkunde begonnen. Maar allicht kijken ook veel studenten met gemengde gevoelens naar die verpleegtak. “Dat klopt”, zegt Linsy. “Bij velen leeft het idee dat je als thuisverpleegkundige nauwelijks aan technische zorgen toekomt. Maar de zorgverstrekking is veel ruimer en gevarieerder dan veel mensen denken: inspuitingen, chemo afkoppelen, sondevoeding, complexe wondzorgen, ... Als thuisverpleegkundige doe je het allemaal. Toiletzorg is veel meer dan ‘gewoon iemand wassen’. Je observeert je patiënt, gaat in overleg met zijn omgeving en detecteert zo bepaalde zorgproblemen waar je een oplossing voor moet zoeken. Overleg en samenwerking met zorgpartners zijn hierbij erg belangrijk, en ook dat maakt de job zo uitdagend.”

Als stagebegeleider merkt Evi Develter dat studenten vaak verrast zijn over de inhoud van de functie. “Ik doe dan ook mijn best om studenten met zo veel mogelijk verschillende soorten zorg in contact te laten komen. Als ik merk dat een student interesse heeft in een bepaalde techniek, bekijk ik met onze afdelingsverantwoordelijke op welke dienst deze zorg voorkomt en of de stagiair eens op die dienst kan meedraaien. Stagiairs kijken er ook altijd van op hoe wij overleggen met de patiënt en zijn omgeving om een oplossing voor een bepaald probleem te vinden, hoeveel tijd we voor ze maken. Vorige week zei er mij nog een: ‘Jullie zijn echt bekommerd om je patiënten’. Dat is natuurlijk erg fijn om te horen.”

(jd) – Meer info: www.witgelekruis.be

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.