Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1034

Volgende
Volgend artikel:

Wees geen olifant, design je eigen job

Winterdepressie? 't Is de fout van je kantoor!

Volgens architect Joost Valk worden winterdepressies mede veroorzaakt door de slechte verlichting in de meeste kantoorpanden.
#

Joost Valk is directeur van Vital Places, een bedrijf dat zich richt op het scheppen van een optimale werkomgeving. Werkgevers kunnen volgens Valk het verblijfklimaat gevoelig verbeteren door zogenaamde ‘volspectrumverlichting’ te gebruiken, en na te denken over de lucht- en waterkwaliteit op de werkplek.

Verstoorde hypothalamus

Valk baseert zich voor die conclusie op wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat driekwart van de lichtprikkels die het menselijk oog opvangt, terechtkomt bij de hypothalamus. Dat gebied in de hersenen wordt beschouwd als de ‘hoofdcomputer’ van het lichaam. Het is de hypothalamus die vaak verstoord is bij mensen met depressieve klachten.

Met de juiste lichtsignalen zou dat defect hersteld kunnen worden, waardoor de depressieve klachten afnemen. Het lichtgebruik op de werkvloer is daarom van essentieel belang voor een prettig werkklimaat, beweert Valk.

Extra positieve invloeden

Niet alleen kan volspectrumverlichting van dienst zijn bij het verhelpen en voorkomen van winterdepressie, het zou ook zorgen voor een beter gezichtsvermogen en een sterkere concentratie.

Momenteel loopt er een project in de Nederlandse basisschool De Zwanebloem in Zwaanshoek. Na een paar maanden merkt directrice Carla Mesman al een hogere mate van concentratie en productiviteit op bij zichzelf en bij leerlingen.

Last van burn-out?

In Nederland doet het Universitair Medisch Centrum Groningen doorlopend onderzoek naar de heilzame werking van licht. In 2009 onderzocht Ybe Meesters, klinisch psycholoog aan het UMCG, het effect van lichttherapie op mensen met een burn-out.

Typische burn-outkwalen als energieverlies en vermoeidheid, spierpijn, rug-, nek- of gewrichtspijn, duizeligheid, spanningshoofdpijn, slaapstoornissen en prikkelbaarheid zouden afnemen door de dagelijkse blootstelling aan volspectrumverlichting.

(mo) 

23 december 2010
Anderen bekeken ook