Wie krijgt sport- en cultuurcheques?

Naast maaltijdcheques en ecocheques bestaan er ook sport- en cultuurcheques. Wat kan je hier hiermee doen en wie krijgt ze?

22 april 2010

Delen

sport- en cultuurcheques

Hoeveel cheques krijg je?

Een werknemer kan jaarlijks tot 100 euro sport- en cultuurcheques krijgen van zijn werkgever. Meer kan ook, maar dan zijn ze niet meer vrijgesteld van RSZ en belastingen. De cheques kunnen gebruikt worden door het hele gezin en zijn geldig van 1 juli tot 30 september. Ze mogen geen bestaande loonvoordelen vervangen.

Wie krijgt ze?

Een van de voorwaarden voor die vrijstelling van RSZ en belastingen is dat er een cao moet gesloten worden op sector- of ondernemingsniveau. Het zijn vooral individuele bedrijven die beslissen dit extraatje toe te kennen aan hun personeel.

Bijvoorbeeld een firma die slechts in één vestiging een fitnessruimte heeft, kan aan het personeel van de andere vestigingen ter compensatie sport- en cultuurcheques geven. Of andere bedrijven willen dan weer culturele activiteiten van hun personeel aanmoedigen.

Uit een onderzoek van SD Worx blijkt dat 30 procent van de bedrijven in 2009 cultuur- of geschenkcheques uitbetaalden. Naar sportcheques op zich werd niet gepeild. Geschenkcheques zijn breder en bevatten ook de (populaire) traditionele geschenkcheque.

Wat kan je ermee kopen?

Met sport- en cultuurcheques kan je terecht in meer dan 3.000 sport- en cultuurcentra. De culturele en sportorganisaties moeten wel erkend of gesubsidieerd zijn (musea, theater, sportclubs …).

> Ontdek hier waar de sport- en cultuurcheques worden aanvaard.

De cheques kunnen niet gebruikt worden voor de aankoop van materiële goederen zoals boeken, cd’s of huur van video’s.

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.