Wie kan als jobstudent werken?

Elke student die voor een werkgever werkt en daar een loon mee verdient, valt onder de toepassing van de wetgeving inzake studentenarbeid.

27 september 2013

Delen

jobstudent

Studentenarbeid kun je verrichten onder het statuut van arbeider, bediende, handelsvertegenwoordiger of dienstbode.

De wetgeving inzake studentenarbeid geldt niet voor:

  • studenten die minstens 6 maanden ononderbroken werken
  • studenten die onbezoldigd stage lopen in het kader van hun studies, tenzij buiten de stagetijd (bijvoorbeeld in het weekend of ‘s avonds)
  • avondschoolstudenten of studenten die onderwijs met beperkt leerplan volgen.

Studenten die enkel deeltijds onderwijs of een deeltijdse vorming volgen en geen overbruggingsuitkering genieten, kunnen in bepaalde gevallen vanaf 15 jaar (op voorwaarde dat zij de eerste twee jaren van het secundair onderwijs beëindigd hebben) toch een studentenovereenkomst afsluiten tijdens de schoolvakanties (vraag hierover meer info bij je school).

Er zijn speciale regels en beperkingen voor bepaalde groepen jongeren zoals minderjarigen, deeltijdse studenten of buitenlandse studenten.

Hoe oud moet je zijn om te kunnen werken als student?

Normaal gesproken kun je vanaf je 16de verjaardag gaan werken als student. Leerlingen die op 15-jarige leeftijd de eerste 2 jaar van het secundair onderwijs beëindigd hebben, mogen ook als jobstudent aan de slag. Zodra je niet meer leerplichtig bent (+18 jaar), kun je alleen nog als student werken als je nog les volgt.

Kan ik als schoolverlater nog als jobstudent werken?

Ben je pas afgestudeerd, dan kun je nog als student werken in de maanden juli, augustus of september na het behalen van je diploma. Als je als schoolverlater tijdens de laatste schoolvakantie meer dan 240 uur werkt, verlies je je kinderbijslag.

Ben je ingeschreven als werkzoekende? Dan mag je tijdens de zomermaanden een onbeperkt aantal uren werken, maar aan een maximum brutoloon van 520,08 euro per maand. Verdien je meer, dan verlies je je recht op kinderbijslag. Ook na de zomervakantie kan je als werkzoekende nog kinderbijslag krijgen. Dit recht is beperkt tot 9 maanden en aan een maximum brutoloon van 520,08 euro per maand.

in samenwerking met Securex 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.