Westvlees en Covalis smelten samen tot Belgian Pork Group

Westvlees en Covalis smelten hun varkensvleesactiviteiten samen tot de Belgian Pork Group. Op die manier kunnen ze hun positie op de Belgische markt nog verbeteren, en staan ze ook sterker op de Europese en wereldmarkt. De fusie heeft geen gevolgen voor de tewerkstelling.

9 april 2015

Delen

Belgian Pork Group
"Binnen de Belgian Pork Group zit nu de hele productieketen.” (Jos Claeys, ceo Groep Westvlees / Belgian Pork Group)

“Met deze fusie tot Belgian Pork Group brengen we het beste van twee werelden bij elkaar”, zegt Jos Claeys, ceo van Groep Westvlees en ook de Belgian Pork Group. “Covalis en Groep Westvlees zijn nu al de belangrijkste spelers in de Belgische vleessector. Covalis is voor een deel een coöperatieve vennootschap met ongeveer 700 varkenshouders als aandeelhouders. Dat garandeert onder meer een goede aanvoer, zowel qua volume als kwaliteit. Covalis beschikt ook over erg moderne slachtinstallaties. Westvlees heeft dan weer een jarenlange ervaring in de verwerking en toegevoegde waarde van varkensvlees. Binnen de holding zit nu kortom de hele productieketen. De leveranciers zullen voornamelijk familiale varkensbedrijven zijn, en de coöperatie zal ook worden opengesteld voor nieuwe coöperanten.”

Westrozebeke is de thuisbasis van Westvlees, dat ook vestigingen heeft in Aubel, Moorslede en Staden. Covalis baat slachthuizen uit in Meer en Wijtschate.

Sterker in Europa en de wereld

De Belgian Pork Group zal meer dan vier miljoen varkens per jaar slachten, of zowat een derde van de Belgische markt. “Groep Westvlees was op zoek naar mogelijkheden tot schaalvergroting, omdat je als bedrijf toch een zekere omvang moet hebben als je op Europees vlak wilt meetellen”, zegt Jos Claeys. “Met Westvlees hadden we al een sterke exportpositie - export vertegenwoordigt 45 procent van onze omzet -, maar om die te bestendigen moesten we de volgende stap zetten. Overal in Europa zie je trouwens die tendens tot schaalvergroting. Onze belangrijkste ‘buiteneuropese’ afzetmarkten zijn China, Japan, Maleisië, Korea, Australië... Het komt eropaan om in de veertig landen waar we nu actief zijn belangrijke hoeveelheden Belgisch varkensvlees - dat wereldwijd een erg goede reputatie heeft - te kunnen blijven aanbieden. Met de Belgian Pork Group kunnen we onze mondiale activiteiten nog verder uitbreiden.”

Ook Covalis is, met 60% van de omzet die in het buitenland wordt gegenereerd, erg exportgericht.

Geen gevolgen voor tewerkstelling

Het fusiebedrijf zal een omzet genereren van 600 miljoen euro en ongeveer 1.700 medewerkers tellen. “Op het vlak van tewerkstelling verandert er niets, en ook operationeel blijft alles voorlopig bij het oude; de beide bedrijven blijven werken als vroeger en bundelen nu hun krachten. Maar op termijn kan deze fusie de tewerkstelling in de hele groep alleen maar ten goede komen”, zegt Jos Claeys.

De fusie van Groep Westvlees en Covalis is wel nog onder voorbehoud van de goedkeuring door de Belgische mededingingsautoriteiten. Belgian Pork Group hoopt tegen september groen licht te krijgen om dan definitief van start te kunnen gaan.

(wv) – Meer info: www.westvlees.com / www.covalis.be

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.