West-Vlaamse app maakt tijdelijke tewerkstelling eenvoudiger

Met ‘Book’u’ hebben de West-Vlaamse starters Dieter Vanthournout en Thijs Noyen een app ontwikkeld waarmee vooral horecazaken en evenementenorganisatoren op een eenvoudige manier tijdelijke werknemers kunnen rekruteren en inplannen. De app lijkt op precies het juiste moment te komen, nu vorige maand het systeem van ‘flexi-jobs’ voor de horeca werd ingevoerd.

20 januari 2016

Delen

“We willen Book’u op termijn introduceren in diverse sectoren met veel tijdelijke werknemers.” (Dieter Vanthournout, zaakvoerder Book’u)

Vaak duurt het jaren voor een innovatief en levensvatbaar ondernemersidee rijpt, maar soms kan het je ook plots te binnen schieten. Bij Dieter Vanthournout (26) en Thijs Noyen (25) uit Izegem werd het idee voor de app ‘Book’u’ ingegeven door hun eigen ervaring als jobstudent in de plaatselijke horeca.

“Thijs en ik liepen al langer rond met het idee om een applicatie te ontwikkelen, maar een eerste poging kwam niet van de grond, ook al omdat we er niet meteen de middelen voor hadden”, vertelt Dieter Vanthournout.

“Maar tijdens een autorit kwam ineens het businessidee voor Book’u in ons op. Om een zakcentje bij te verdienen, hadden we beiden geregeld gewerkt als jobstudent in Izegemse horecazaken en als ‘butler’ voor een evenementenorganisator. Die ervaringen hadden ons geleerd dat het werven en inplannen van tijdelijke werknemers vaak nogal chaotisch verloopt. Wij kregen bijvoorbeeld voortdurend sms’en of we dit of dat weekend konden gaan werken. Dat is niet echt efficiënt, en het kan zelfs tot planningsproblemen leiden – bijvoorbeeld omdat er misverstanden optreden in de vaak ruime pool van tijdelijke werknemers, iemand de afspraak is vergeten, er onderling gewisseld wordt en zo meer. En denk ook maar aan lastminutezoektochten naar tijdelijk werkkrachten. Thijs en ik bedachten dat het met de moderne technologie mogelijk moest zijn om daar een platform voor te ontwikkelen. Een app die ervoor zorgt dat mensen niet voortdurend gebeld of ge-sms’t moeten worden, dat de planning efficiënter verloopt, en waarmee de horecaondernemer of organisator administratief ontlast wordt. Zo legden we de basis voor Book’u als toestelonafhankelijke onlineplanningstool voor tijdelijke werknemers.”

Flexi-jobs bieden mogelijkheden

Voor de technische ontwikkeling van de app deden Dieter en Thijs een beroep op Bavo Ketels, docent aan de Vives Hogeschool. De grootste uitdagingen op technisch vlak waren de veilige verwerking van alle gegevens en de grote hoeveelheid functies. Want Book’u kan meer dan het werkrooster plannen en beheren. Het laat ook toe om een pool van geschikte tijdelijke werknemers samen te stellen en vlot met hen te communiceren. En ten slotte zorgt de app ook voor de hele administratieve afwikkeling.

“Voordat er ook maar één letter van de code geschreven was, zijn wij bij heel wat mensen uit de sector langs geweest, om te weten te komen wat zij van zo’n tool zouden verlangen”, vertelt Dieter. “Een vlotte rekrutering van geschikte mensen voor de pool van tijdelijke werkkrachten was een van de belangrijkste wensen, samen met een zo eenvoudig mogelijke administratieve afhandeling, zoals de aangifte voor indienst- en uitdiensttreding, de registratie van de gepresteerde uren en zo meer. Book’u komt daar nu al, in de beginfase van de tool, voor een groot deel aan tegemoet. In de toekomst kan het nog veel meer een ‘matchingplatform’ worden tussen werkgevers en tijdelijke werkkrachten. Een soort ‘professionele Tinder’eigenlijk (lacht). Toegegeven: onze doelgroep doet nu al vaak een beroep op interimkantoren voor tijdelijke werkkrachten, maar voor velen is dat een dure oplossing.”

Book’u komt alleszins op het juiste moment, nu de federale regering in december het systeem van ‘flexi-jobs’ voor de horeca instelde, deels als compensatie voor de ‘witte kassa’ die de sector moet gaan gebruiken, maar vooral om zwarte gelegenheidsarbeid goedkoper te maken en op die manier te ‘witten’. Dat is uiteraard positief, al wordt de administratie er wel nog wat complexer door. Dieter Vanthournout: “Horeca-ondernemers zullen op termijn niet anders kunnen dan zich volledig in het systeem van flexi-jobs in te schrijven. Onder meer onze app kan hen helpen om hun tijdelijke personeel op een zuinige en efficiënte manier in te zetten.”

Flexibeler werken wordt de trend

Tussen het eerste idee en de lancering van de app eind vorig jaar lagen uiteindelijk twee jaar. Vanuit hun persoonlijke ervaring was het voor Dieter en Thijs logisch om met Book’u in eerste instantie te focussen op de horeca- en evenementensector.

“Oorspronkelijk wilden we met de app zo breed mogelijk gaan, maar dat is qua marketing geen sinecure voor een starter”, zegt Dieter. “Vandaar dat we nu eerst gericht mikken op horeca-ondernemers, evenementenorganisatoren en dies meer. Maar het is wel degelijk onze ambitie om Book’u op termijn ook te introduceren in andere sectoren die uitvoerig gebruikmaken van tijdelijke werknemers. Denk maar aan winkels, maar ook textiel- en bouwondernemingen, dienstenchequebedrijven of ondernemingen met sterk seizoensgebonden activiteiten. Tijdelijke en flexibele tewerkstelling zal trouwens in nog veel meer sectoren belangrijk worden, zo wordt voorspeld. Maar dat is toekomstmuziek. Onze deelname aan de jongste Horecabeurs in Gent leerde ons dat er in elk geval erg veel interesse is bij café- en restaurantuitbaters, en we zijn er nu wel even zoet mee om al deze potentiële klanten op te volgen. In België bestaan er 54.000 horecavennootschappen, die haast allemaal gebruikmaken van tijdelijk personeel (het Kenniscentrum voor Toerisme en Horeca becijferde dat in 2014 net geen 120.000 mensen een job hadden in de horeca, onder wie 45% in een zaak met minder dan 10 werknemers, en 17% tijdelijke werknemers, red.)”

De app die in oktober werd gelanceerd, is het ‘minimumproduct’ dat Dieter en Thijs van in het begin hadden vooropgesteld. “Vanaf maart of april beginnen we Book’u stevig te commercialiseren, en gaan we gericht op zoek naar klanten die met ons de komende twee jaar de applicatie mee willen helpen uitbouwen”, besluit Dieter.

(jd) – Meer info: www.booku.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.