Werkzoekende Wim getuigt: ‘Ik moet het met 1.000 euro minder stellen’

Vijfentwintig jaar lang was Wim (48) aan de slag in hetzelfde textielbedrijf. Hij behartigde er alles wat met de financiën te maken had, van de verzekeringen tot de budgettering. Maar enkele maanden terug zag het bedrijf zich genoodzaakt de boeken neer te leggen en dus staat Wim nu noodgedwongen op straat.

22 augustus 2017

Delen

werkloosheidsuitkering

Wim (48)
Laatste job: Financieel verantwoordelijke
Laatste loon: 2200 euro netto
Uitkering: 1200 euro netto

‘Financieel ga je er een pak op achteruit’

“Aangezien ik me met de cijfers bezighield, had ik het al zien aankomen. Het was geen complete verrassing. Mentaal had ik me er dan ook al op ingesteld dat het faillissement, en dus mijn ontslag, er zat aan te komen. Toch kwam de klap op het moment zelf hard aan. ‘Wat nu?’ Ik had nooit anders geweten dan dat ik een job had. Na mijn ontslag heb ik me meteen gestort op de paperassen die je moet invullen. Zo blijf je bezig en denk je niet te veel aan de periode die afgesloten is.”

“Financieel ga je er natuurlijk een pak op achteruit. Momenteel is mijn uitkering eigenlijk een voorschot op mijn opzegvergoeding. Er wordt berekend op hoeveel je in theorie recht hebt. Als dat uit het faillissement zou komen, dan krijg je dat bedrag, anders is er het Fonds voor Sluiting van Ondernemingen die een tussenkomst doet van maximaal 25.000 euro bruto.”

“Wat de werkloosheidsuitkering betreft, kan ik rekenen op een uitkering van zo’n 1.200 euro, het maximum van de RVA. Mijn laatste loon schommelde rond de 2.200 euro netto. Het scheelt dus een dikke 1.000 euro per maand. Gelukkig gaat mijn vrouw nog werken en zijn we wel al door onze grootste kosten: het huis is afbetaald, de kinderen zijn ver gevorderd in hun studies ... Maar ja, als je een huishouden hebt, gaan je centen er snel door. Vroeger schoot er dikwijls al niet veel over, je wist soms niet goed waar het allemaal naartoe ging. Maar nu ga ik toch eens moeten bekijken waar het geld aan opgaat en hoe we dat gaan doen met mijn uitkering.”

‘De economie is ingestort en daar zijn wij de dupe van’

“Om voor een bepaalde tijd op een uitkering terug te vallen, daar heb ik op zich geen problemen mee. Ik heb jarenlang bijgedragen en zit niet door eigen falen in deze situatie. De economie is ingestort en daar zijn wij de dupe van. Maar als je werkt, ligt je eigenwaarde wel hoger. Absoluut. Wanneer ik ’s namiddags ergens naartoe ga, denk ik soms: ik loop hier terwijl ik eigenlijk zou moeten werken. Je voelt je daar ongemakkelijk bij. Je denkt dat de mensen naar je kijken en zeggen: die heeft ook geen werk. Wellicht is dat niet zo, maar je beeldt je in dat anderen het aan je zien.”

“Ik krijg momenteel dikwijls te horen: ‘Profiteer ervan’ of ‘Het is het moment om eens in je tuin te werken’. Dat stoort me op zich niet, eigenlijk is het ook wel waar. Je bent 25 jaar aan het werk en ineens heb je een zee van tijd. Maar emotioneel kan je dat niet. Je hebt er moeite mee om een halve dag niks te doen en gewoon te profiteren. Als het mooi weer is op een werkdag een terrasje doen, dat gaat nog niet. Dat hoort precies niet. Mijn kinderen hebben het er ook wel moeilijk mee dat hun vader nu ganse dagen thuis is. Dat is voor hen niet normaal. Zij zijn dan ook nog nooit geconfronteerd geweest met werkloosheid.”

“Misschien zullen wel profiteurs te vinden zijn onder werklozen met een uitkering. Maar dat het merendeel zo is, dat zou ik zeker niet durven zeggen. De meesten hebben een gegronde reden. Trouwens, met een uitkering trek je het toch niet ver. Als het crisis is, zijn er nu eenmaal bedrijven die over de kop gaan. Dat is geen reden om mensen die daardoor hun werk verliezen scheef te bekijken.”

‘Ik ga liever werken voor mijn geld’

“Ik ben intussen een maand aan het solliciteren en eerlijk gezegd: het ziet er niet zo goed uit. Op masterniveau zijn er in mijn vakgebied bijna geen jobaanbiedingen. Ik vind er toch weinig. Op bachelorniveau zijn er wel tamelijk veel. Maar als je daarvoor solliciteert, word je meestal uitgesloten. Ofwel denken ze dat je te duur bent, hoewel ik toegevingen op mijn loon wil doen, ofwel vinden ze je te oud. Door je anciënniteit heb je sowieso een hoger loon dan iemand die nog maar drie jaar bezig is. Dat is onvermijdelijk.”

“Ik voel me nog te jong om nu al elke dag thuis te zitten. Ik zou graag iets anders vinden. Ik heb altijd mijn werk gehad. Tot een goed jaar geleden was er zelfs vraag naar economisten. Maar nu plooien bedrijven op het minimum terug om zoveel mogelijk kosten te beperken. Lange tijd op een uitkering staan, zie ik zeker niet zitten. Ik ga liever werken voor mijn geld.”

>> Bereken welke werkloosheidsuitkering jij zou krijgen.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.