Werkzoekende Valerie getuigt: ‘Over drie maanden krijg ik nog 788 euro’

Een IT’er die zonder werk zit? Helaas is het door de crisis realiteit. Ondanks een studie psychologie kwam Valerie door een aanvullende opleiding Usability Design in de IT-wereld terecht. Ze was er met plezier aan de slag als functional analyst en tester, tot ze een klein jaar geleden vriendelijk bedankt werd voor bewezen diensten.

14 januari 2019

Delen

Valerie Blondeel, functional analyst

Valerie Blondeel (28)
Laatste job: functional analyst
Uitkering: 1200 euro

‘Voorlopig nog de maximumuitkering’

“Ik had een contract op interimbasis en door de huidige economische omstandigheden is die arbeidsovereenkomst opgezegd. Voor Franstaligen waren er wel nog projecten, maar voor de Nederlandstaligen binnen het bedrijf waren de projecten een pak geslonken.”

En dus werd Valerie aan de deur gezet. “Dat was een shock, ja. Ik heb emotioneel in een dal gezeten en het heeft een tijd geduurd voor ik me kon herpakken. Als je op interimbasis werkt, weet je natuurlijk dat zoiets kan gebeuren. Maar ja, je bent aan het werk en eigenlijk denk je daar dan niet aan. Je zit in je eigen wereldje. Dat er mensen zijn die zonder werk zitten, daar sta je op zulke momenten niet bij stil.”

Intussen moet ze het stellen met de maximumuitkering van de RVA, die nu nog 1.200 bedraagt. “Voorlopig valt het mee om daarmee rond te komen. Ik heb nog gewerkt voor een nettoloon dat lager lag dan deze uitkering. Bovendien is het verschil met mijn laatste nettoloon, dat enkele honderden euro’s hoger was, niet zo heel groot. Maar binnenkort zal ik meer dan een jaar werkzoekend zijn en dan neemt mijn uitkering een flinke duik. Als samenwonende zonder kinderen krijg je na de dertiende maand 788 euro. Gelukkig heb ik geen zware kosten en veel zorgen maak ik me er nog niet over. Dat zal maar komen eens die dertiende maand voor de deur staat.”

‘Zonder uitkering zou ik niet kunnen overleven’

Dat ze met een uitkering in haar levensonderhoud moet voorzien, daar zit Valerie op zich niet mee. “Ik vind dat ik er recht op heb, zonder uitkering zou ik niet kunnen overleven. Je kan toch niet op straat gaan leven? Bovendien: als je werk blijft zoeken, weet je ook dat je niet eeuwig van een uitkering zal moeten leven. Dit is maar tijdelijk. Eens ik weer een job gevonden hebt en financieel meer in een luxepositie terechtkom, zal ik dat ook meer waarderen.”

De kritiek dat werklozen met een uitkering profiteren van onze sociale zekerheid, wuift Valerie weg. “Mijn omgeving weet dat ik zeker niet van deze situatie profiteer, maar dat ik er echt werk van maak om aan een job te geraken. Als IT’er raak je echter enorm snel achter eens je niet meer in een werksituatie zit. Zelfs op een maand tijd verandert er ontzettend veel in dit vakgebied. Met de laatste evoluties mee zijn is van groot belang.” Voor Valerie, die tien maanden zonder werk zit, is dit dus een grote handicap om een nieuwe IT-job aan de haak te slaan.

Toch blijft ze zeker niet bij de pakken zitten. “Bij het solliciteren merkte ik ook dat mijn talen niet zo goed meer waren. Vandaar dat ik via de VDAB aan mijn talenkennis werk. Ik wil deze tijd die ik heb door werkloos te zijn zo zinvol mogelijk benutten. Ik ga hier en daar nog wel solliciteren, maar eigenlijk ben ik me compleet aan het heroriënteren. Zo volg ik overdag een opleiding tot management assistant, een knelpuntberoep. ’s Avonds doe ik dan weer bibliotheekwetenschappen. Misschien kan ik daardoor aan de slag bij een bibliotheek of start ik in een ondersteunende managementfunctie door die andere opleiding. Mijn kansen op de arbeidsmarkt zullen in elk geval een pak groter zijn. Was ik nog aan het werk geweest, dan had ik dit wellicht nooit gedaan.”

>> Bereken welke werkloosheidsuitkering jij zou krijgen.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.