Werkplek bepaalt je nachtrust

Slaap jij ’s nachts slecht? Heb je de indruk dat je heel de dag moe bent? Misschien moet je op kantoor eens lobbyen om naar het bureau naast het raam te verhuizen.

20 oktober 2014

Delen

Je omgeving heeft impact op je gemoed en je gezondheid. Er is zelfs een hele filosofie op gebaseerd, Feng Shui. Heb je dus problemen met slapen, dan kan een kleine aanpassing in je omgeving al wonderen doen.

Gebrek aan zon

In een recente studie wordt aangetoond dat een gebrek aan zonlicht je slaapcyclus helemaal uit zijn baan kan trekken. In het kader van het onderzoek besloten wetenschappers om het slaapgedrag te meten van werknemers die een bureau naast een raam hebben en werknemers die het zonder raam moeten stellen.

De groep die het meest werd blootgesteld aan natuurlijk zonlicht (degenen aan het raam dus) vertoonde meer zin voor fysieke activiteit en sliepen langer dan de andere groep.

Phyllis Zee, professor neurologie en directeur van het Sleep Disorders Center aan de Northwestern University, legt het fenomeen uit: “Licht vervult een belangrijke rol bij de synchronisatie van de hersenen en het lichaam. Een goede synchronisatie van het interne biologische ritme is essentieel voor de gezondheid.”

Investering

Natuurlijk kan niet iedereen zomaar kiezen voor een werkplek langs een raam. Voor werkgevers is het echter wel iets om rekening mee te houden naar de toekomst toe. Zit er een verhuis of een herinrichting aan te komen? Installeer werkplekken naast ramen of in goed verlichte ruimtes om je werknemers goed uitgerust, gezond en dus ook productief te houden.

Behalve een investering in je personeel is natuurlijk zonlicht bovendien gratis waardoor de elektriciteitsrekening naar omlaag gaat én je energiebesparend te werk gaat. Goed voor milieu, personeel én portemonnee dus.

 

(sjv) - Bron: Express.be / Lifehacker.com / Aasmnet.org 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.