Werknemersvertrouwen staat op laag pitje

Werkgevers en werknemers verloren tijdens de zomer van 2012 een stuk van het positivisme dat ze tijdens het voorjaar hadden opgebouwd. Dat blijkt uit de Jobat Employment Monitor. Die meet het vertrouwen in de arbeidsmarkt, de economie en het eigen bedrijf.

23 oktober 2012

Delen

grafiek werknemersvertrouwen
“Voor de helft van de bevraagde werknemers is zoeken naar een nieuwe baan een optie, zij het op lange termijn”

Na een kleine opflakkering tijdens het tweede kwartaal kreeg het geloof van werkgevers en werknemers in de toekomst tijdens het derde kwartaal van 2012 opnieuw een kleine opdoffer. Bij de werknemers daalde de vertrouwensindex van 87 naar 83 punten, bij de werkgevers van 92 naar 82 punten. 100 is de grens waarbij de positieve en negatieve verwachtingen mekaar in evenwicht houden.

Overheersend wantrouwen

De naar beneden bijgestelde economische verwachtingen van officiële instanties zoals de Nationale Bank en de tegenvallende werkloosheidscijfers die we sinds deze zomer opnieuw noteren, hebben ongetwijfeld hun effect gehad op het overheersende wantrouwen. Ter vergelijking: tijdens het tweede kwartaal van 2012 steeg het vertrouwen van de werkgevers nog met 14 punten en dat van de werknemers met 7 punten.

Het is trouwens de eerste keer, sinds de start van de metingen van de Employment Monitor, dat het werkgeversvertrouwen, zij het zeer miniem (1 punt), onder het werknemersvertrouwen duikt (zie grafiek). In het verleden zagen werkgevers de toekomst steevast positiever in dan hun personeel. Dat smeltende geloof kan een illustratie zijn van de vele noodoproepen die ondernemers de laatste maanden deden aan het adres van onze beleidsmakers. Ondernemers voelen zich onbegrepen en slecht behandeld door onze regering. Hun vertrouwen deelt blijkbaar in de malaise.

Schommelend vertrouwen

Het schommelende vertrouwen van de werknemers heeft nagenoeg geen effect op hun intentie om een nieuwe job te zoeken. Voor ongeveer de helft is zoeken naar een nieuwe baan een optie, meestal op lange termijn. Een minderheid van de bevraagde werknemers (6%) zegt momenteel actief op zoek te zijn. Ruim een derde staat open voor aanbiedingen en is dus latent werkzoekend.

Bij de bevraagde werkgevers noteert de Employment Monitor meer verandering. 15 procent ziet de economische situatie van het eigen bedrijf binnen dit en zes maanden verslechteren, het hoogste aantal sinds begin 2011. Vorig kwartaal zag slechts 10 procent van de werkgevers de toekomst zo somber in. 23 procent (vs. 26% in Q2) verwacht verbetering. Hun verwachtingen met betrekking tot de arbeidsmarkt en de economie volgen dezelfde trend.

economische situatie

Rekruteringsintenties

Dat sombere gevoel weerspiegelt zich ook in de rekruteringsintenties. 16 procent van de bevraagde werkgevers plant permanenten aanwervingen in de nabije toekomst, het laagste percentage in twee jaar tijd. Voor interimaanwervingen zeggen werkgevers dan weer meer open te staan dan tijdens het tweede kwartaal dit jaar.

interimaanwervingen

De Jobat Employment Monitor is een permanent nationaal arbeidsmarktonderzoek van Jobat en Ipsos dat sinds januari 2011 bij 2.000 werknemers en 500 werkgevers peilt naar hun verwachtingen met betrekking tot de arbeidsmarkt, de situatie van de economie en van het eigen bedrijf. 

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.