Werknemer heeft gemiddeld 4 extralegale voordelen

Maaltijdcheques, hospitalisatie- en groepsverzekering, de terugbetaling van woon-werkverkeer, ecocheques en andere waardebonnen. Die extralegale voordelen zitten het vaakst in het salarispakket van de werknemers die deelnamen aan de Jobat Loonwijzer.

4 oktober 2013

Delen

Werkgeversorganisaties klagen al een tijd dat ze het huidige systeem van maaltijdcheques te omslachtig en te duur vinden voor bedrijven. Dat verhindert niet dat maaltijdcheques veruit het populairste extralegale voordeel zijn. Bij twee op de drie werknemers die we bevroegen, zitten deze cheques in het salarispakket, al gaat het niet altijd om cheques. Sommige werknemers krijgen een maaltijdvergoeding.

Ook de hospitalisatie- en groepsverzekering doen het goed als extralegaal voordeel. Ongeveer de helft van de bevraagde werknemers kan rekenen op minstens één van deze twee voordelen. Gemiddeld zitten er vier dergelijke extra’s in het loonpakket. Komen ook vaak voor: de terugbetaling van woon-werkverkeer, ecocheques, waardebonnen en een gsm met abonnement. De felbegeerde bedrijfswagen met tankkaart is weggelegd voor een kwart van onze respondenten. Een op de vijf ontvangt een (forfaitaire) onkostenvergoeding.

En alhoewel thuiswerken in de lift zit – 17 procent stipt dit aan als extralegaal voordeel – heeft maar 12 procent van de werknemers een internetabonnement dat betaald wordt door de werkgever.

Extralegale voordelen bovenop brutoloon

Extralegale voordelen bovenop brutoloon – Loonwijzer 2013 

Vakantie

Ook vakantie is een zeer aangenaam voordeel. De werknemers uit ons onderzoek kunnen gemiddeld 28 dagen vakantie nemen per jaar. Dat onderwijspersoneel het best bedeeld is, mag geen verrassing heten. Maar ook andere openbare instellingen scoren met gemiddeld 31 dagen goed.

Al doen de chemie en petrochemie nog beter met 34 dagen vakantie per jaar, net als bedrijven uit de sector van energie- en watervoorziening. Zij geven hun werknemers gemiddeld 32 dagen rust per jaar. De kortste vakanties zijn voor werknemers uit de horeca en de toeristische sector. Zij kunnen 22 dagen per jaar uitblazen.

Wie zeker wil zijn van veel vakantie zoekt best een job in het onderwijs of in een groot bedrijf. Bedrijven met meer dan 500 werknemers laten hun personeel gemiddeld 29 dagen per jaar vakantie nemen. Werknemers in kleinere bedrijven (10 tot 49 werknemers) hebben gemiddeld 26 dagen vakantie per jaar.

De volledige resultaten

(wv) - Bron: Jobat Loonwijzer 2013 

Benieuwd of jij genoeg verdient? Surf naar www.jobat.be/loonwijzer en vergelijk je loon met collega’s in een gelijkaardige functie. 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.