Werkloosheid in Nederland loopt snel op

De werkloosheid in Nederland is in het laatste kwartaal van vorig jaar gestegen. In de periode van oktober tot en met december waren gemiddeld 285.000 mensen werkloos, dat is 3,7 procent van de beroepsbevolking. In de voorgaande periode bedroeg de werkloosheid 3,6 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

22 januari 2009

Delen

"Het gaat heel snel, we gaan in een ongekend tempo van goed naar slecht", aldus CBS-econoom Michiel Vergeer. Door de snelle afzwakking van de Nederlandse economie zal de werkloosheid in de komende tijd waarschijnlijk verder toenemen, verwacht hij. "De werkloosheid reageert altijd met vertraging op de ontwikkeling van de economie".

Jongerenwerkloosheid

De CBS-woordvoerder wijst vooral op de stijging van de werkloosheid onder jongeren. "Die lag in de afgelopen periode al flink hoger dan een jaar eerder. Dat zijn waarschijnlijk jongeren die niet meer op de arbeidsmarkt geraken en werknemers met flexibele contracten die als eerste hun baan kwijt raken".

Hoewel de situatie aan het eind van het jaar sterk verslechterde, was 2008 een goed jaar voor de Nederlandse arbeidsmarkt. De werkloosheid lag met gemiddeld 3,9 procent op het laagste niveau van de afgelopen zes jaar. De beroepsbevolking, het aantal mensen dat een baan heeft of er actief naar zoekt, steeg naar het recordniveau van 7,7 miljoen.

(22/01/2009)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.