Werkgevers en werknemers kijken met groot wantrouwen naar toekomst

Het pessimisme onder werkgevers en werknemers is tijdens het vierde kwartaal van 2011 sterk toegenomen. Dat blijkt uit de Jobat Employment Monitor. Die meet het vertrouwen in de arbeidsmarkt, de economie en het eigen bedrijf.

18 januari 2012

Delen

Nooit stonden de resultaten van de Jobat Employment Monitor, sinds de start van de meting begin 2011, op een lager peil. De Monitor bevraagt permanent 2.000 werknemers en 500 werknemers. De resultaten van het laatste kwartaal tonen dat het vertrouwen in onze economie en de arbeidsmarkt zwaar onder druk staat.

Vertrouwen daalt

De Jobat Employment Index duikt voor het eerst, zowel voor werkgevers als werknemers, onder de 100 punten. 100 staat voor een evenwicht tussen positieve en negatieve verwachtingen.

Grafiek: Vertrouwensindex werkgevers en werknemers 

“Dat het vertrouwen daalt in dit socio-economische klimaat is misschien niet de grootste verrassing. Wel de mate waarin dat gebeurt”, zegt Wim Verdoodt, hoofdredacteur van Jobat. “Ten opzichte van begin 2011 denken meer dan dubbel zoveel werknemers en werkgevers dat zowel de situatie van onze economie als die van de arbeidsmarkt zal verslechteren.”

Terugval van de arbeidsmarkt

Bij bedrijfsleiders is het pessimisme iets minder groot dan bij werknemers, vooral over het eigen bedrijf. Zes op de tien werkgevers verwachten de komende maanden een status quo van de bedrijfsactiviteiten.

De meeste indicatoren uit de Employment Monitor wijzen echter op een terugval van de arbeidsmarkt. “Werkgevers plannen niet alleen minder permanente aanwervingen in de nabije toekomst, ook de intentie tot het inzetten van uitzendkrachten is het voorbije halfjaar meer dan gehalveerd. Dat is slecht nieuws, aangezien de uitzendmarkt een barometer is voor de hele arbeidsmarkt”, aldus Wim Verdoodt.

>> Bekijk de volledige resultaten van de Jobat Employment Monitor Q4 (PDF - 1,4 Mb) 

Over de Jobat Employment Monitor

De Jobat Employment Monitor is een permanent nationaal arbeidsmarktonderzoek dat bij 2.000 werknemers en 500 werkgevers peilt naar hun verwachtingen met betrekking tot de arbeidsmarkt, de situatie van de economie en van het eigen bedrijf. Het onderzoek loopt in samenwerking met Ipsos (dat recent Synovate overnam) sinds begin 2011.

(wv) 

Jobat Employment Monitor

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.