Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 889

Volgende
Volgend artikel:

Hoe maak jij je onvervangbaar in het AI-tijdperk?

Werken én studeren nog nooit zo hip

Kriebelt het om opnieuw te gaan studeren? Dan ben je niet alleen. Steeds meer Vlamingen combineren hun job met een studie in het hoger onderwijs. De reden? Hun kans op promotie verhogen. Of dromen najagen.
#

Werken én studeren, het is niet makkelijk. Toch telden de hogescholen en universiteiten in Vlaanderen vorig jaar maar liefst 20% meer werkstudenten dan vijf jaar gelden. Dat komt neer op zo’n 7.815 werkstudenten. Opnieuw gaan studeren, en dat in combinatie met een job, was nog nooit zo populair. Uit de statistieken blijkt dat het voornamelijk om dertigers gaat die al een diploma op zak hebben.

Maar hoe doe je dat? De werknemers die in de privésector aan de slag zijn, én voor minstens vier vijfde werken, kunnen beroep doen op het betaald educatief verlof. Dat zijn verlofdagen die je krijgt om naar de les te gaan, mét behoud van het loon.

Meer dan alleen lessen volgen

Wie ooit gestudeerd heeft, weet dat studeren meer is dan alleen lessen volgen. Je moet bijvoorbeeld ook een paper of thesis schrijven. Dat is behoorlijk tijdrovend en daarvoor krijg je niet zo snel betaald verlof.

Wie geen recht heeft op het betaald educatief verlof kan tijdskrediet met motief opleiding aanvragen voor maximum drie jaar. Dan krijg je een maandelijkse premie van de Federale Overheid. Als je je loopbaan halftijds of voltijds onderbreekt voor het volgen van een opleiding, krijg je een extra premie van de Vlaamse overheid. Zelfstandigen kunnen dan weer beroep doen op de kmo-portefeuille.

Flexibele trajecten

Werken én studeren? Het is geen makkelijke combinatie. Daarom passen de universiteiten en hogescholen het studieprogramma aan. Zo worden lessen op andere tijdstippen gegeven of in een andere vorm en ook examens worden beter verspreid.

Werkstudenten kunnen ook kiezen op hoeveel jaren ze hun studie willen afronden. Ze kiezen met andere woorden hoeveel studiepunten ze per jaar opnemen. Vandaag de dag neemt een werkstudent gemiddeld 34 studiepunten op, vijf jaar geleden waren dat er nog 45. Nog een opmerkelijke conclusie? Werkstudenten behalen vandaag betere cijfers.

(dt/em) 

20 september 2017

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook