Confiserie Geldhof: Cuberdons ('neuzen')

Cuberdons, oftewel 'neuzen'

Het was Antoine Geldhof, vader van huidig gedelegeerd bestuurder Tony Geldhof, die als veertienjarige het geheime negentiende-eeuwse recept van de cuberdons kreeg aangeleerd door de kleinzoon van de oorspronkelijke uitvinder. In 1954 startte hij een eigen productiebedrijf op in Eeklo.

De cuberdons – beter bekend als ‘neuzen’ – zijn paarse snoepjes van zachte stroop met daarrond een dun versuikerd korstje. De suikermassa heeft een typische smaak op basis van frambozen en rood fruit en wordt gebonden met Arabische gom. In 2009 erkende de VLAM de cuberdons van Confiserie Geldhof als Vlaams streekproduct.

Het bedrijf produceert jaarlijks ruim 400 ton neuzen. Ook verschillende afgeleide producten worden op de markt gebracht, zoals dessertsaus (cub-O-creme), cuberdonconfituur (cub-O-jam), smeerpasta (cub-O-spread) en de chocolade cuberdon met de echte cuberdon als vulling (cub-O-choc).

(mo) - Foto’s: Bart Dewaele 

Meer info over Werkplek

27/05/2011