Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 211

Volgende
Volgend artikel:

Niet-rokers krijgen 6 dagen extra vakantie

Werk achtervolgt helft werknemers tijdens vakantie

"Onderzoek wijst uit dat wie geen vakantie neemt daar een gezondheidsprijs voor betaalt, soms jaren later.” (Marijke Verbruggen, professor Onderzoeksgroep Personeel & Organisatie KU Leuven)
Voor meer dan de helft van werknemers (58%) is vakantie nemen een pure noodzaak om zowel de werkdruk als de druk van het dagelijks leven even van zich af te zetten en er nadien weer tegenaan te kunnen. Eén op de drie werknemers zegt uitgeput met vakantie te vertrekken. Toch heeft bijna de helft tijdens de vakantie nog contact met het werk. Dat blijkt uit een onderzoek van Tempo-Team bij vierhonderd werknemers.
"Onderzoek wijst uit dat wie geen vakantie neemt daar een gezondheidsprijs voor betaalt, soms jaren later.” (Marijke Verbruggen, professor Onderzoeksgroep Personeel & Organisatie KU Leuven)

De werkdruk ligt blijkbaar hoog. Eén op de drie werknemers zegt amper rust te vinden na de werkuren of tijdens het weekend. De helft zegt dat steeds meer collega’s overspannen geraken of een burn-out krijgen.

“Het vervagen van de grens tussen werk en privé door nieuwe werkvormen en technologieën biedt ons meer individuele vrijheid. Het is echter belangrijk dat werknemers en werkgevers hier bewust mee omgaan, bijvoorbeeld door niet continu mails te lezen en sms-berichten of telefoontjes te beantwoorden", aldus Joris Trog, preventieadviseur bij Tempo-Team.

Vakantie als medicijn

Vakantie is volgens de helft van de werknemers broodnodig als medicijn om er nadien weer tegenaan te kunnen. Eén werknemer op de drie zegt aan vakantie toe te zijn omdat hij uitgeput is van het zware werkjaar. De meesten hebben vooral behoefte aan meer korte vakanties. Eén op de drie verlangt langere vakantieperiodes.

“Onderzoek wijst uit dat wie geen vakantie neemt daar een gezondheidsprijs voor betaalt, soms jaren later. Werkdruk en stress zijn echter niet noodzakelijk negatief. Zo creëren uitdagingen positieve stress. Het belangrijkste is dat men tijdens stressvolle perioden ook voldoende erkenning en steun krijgt van management, collega’s en familie; en dat men zorgt voor voldoende energiebronnen, bijvoorbeeld via ontspannende activiteiten met vrienden, collega’s of sporten”, aldus professor Marijke Verbruggen van de Onderzoeksgroep Personeel & Organisatie van de KU Leuven.

Werk blijft liggen

Ook tijdens de vakantie blijft het werk aanwezig. Bijna de helft van de bevraagde medewerkers heeft contact met het werk en één op de drie leest regelmatig zijn mails. Een derde van de werknemers vindt het niet erg om tijdens de vakantie iets te doen voor het werk.

Maar evenveel medewerkers zeggen dat het hen niet lukt om het werk van zich af te zetten en volledig tot rust te komen.

De helft van de werknemers is er dan ook voorstander van om zijn gsm of laptop thuis te laten om zo ongestoord op verlof te gaan. Na de vakantie wacht veel werknemers een stressmoment, omdat bij drie op de vier het werk gewoon blijft liggen. Slechts bij de helft volgt een collega of uitzendkracht hun werk op.

“De manier waarop men energie opdoet en herstelt van het drukke werkjaar is erg individueel. De ene haalt rust en energie uit afwisseling tussen werk en ontspanning, de andere wil beide volledig scheiden. Iedereen ontwikkelt hierin zijn eigen stijl of strategie. Heel belangrijk is hierbij dat werknemers voldoende keuzevrijheid en autonomie ervaren in hun professioneel leven,” aldus Marijke Verbruggen.

Lange vakantie om langer te werken

Bijna één op de twee werknemers vindt dat af en toe een langdurige werkonderbreking nodig is om langer te kunnen werken. Volgens één op de drie is een langere vakantie de enige manier om echt volledig tot rust te komen.

De meerderheid vindt het daarom jammer dat het nemen van tijdskrediet voor dit type van werkonderbreking niet langer door de overheid aangemoedigd en gesteund wordt. 10 procent van de werknemers was tot voor de nieuwe regeling van plan om dit jaar effectief tijdskrediet voor zichzelf op te nemen.

“Vakantie helpt om de batterijen terug op te laden, maar niet elke vakantie is even zaligmakend. Ook hier hangt het er vanaf hoe men deze invult. Zo blijkt dat een actieve vakantie met veel sociale contacten of beweging en sport heilzamer is dan niets doen. Dit is belangrijker dan een zeer lange vakantie nemen. Wanneer het echter gaat om een gezondheidsprobleem, zoals bij chronische overspannenheid of burn-out, heeft men recht op ziekteverlof. Dat vraagt soms meerdere weken of zelfs maanden en dan is vakantie ontoereikend,” besluit Prof Verbruggen.

(wv) 

2 juli 2015
Anderen bekeken ook