Welke zaak kan je anno 2010 best opstarten als zelfstandige?

Een elektrowinkel

In sommige sectoren is duidelijk nog een toekomst weggelegd voor ondernemers in Vlaanderen. Tenminste: volgens de perceptie van de jongeren die overwegen om als zelfstandige een zaak te starten.

Driekwart ziet perspectieven in de elektriciteitssector. In de bouw is het geloof even groot, al leed deze sector sterk onder de crisis. Ook de horeca, de groot-en kleinhandel en de dienstensector hebben volgens jongeren nog toekomst. De vrije beroepen in de medische sector, zoals arts, genieten evenwel het meeste vertrouwen (85 procent). Ook het geloof in juridisch getinte vrije beroepen, zoals advocaat, is groot (80 procent).

Sectoren zonder toekomst

De meest negatieve voorspelling maken jongeren voor ondernemers in de landbouw. Maar ook de industrie gaat volgens hen magere jaren tegemoet, zeker de chemie en de metaalnijverheid.

“Zelf merken we een duidelijke daling op van het aantal starters in de sector van bank en verzekeringen, de immobiliën maar bijvoorbeeld ook in de informatica. Het maken van websites is bijvoorbeeld tamelijk crisisgevoelig”, merkt Jürgen Van de Voorde op. “Er is maar één sector waar zich een lichte stijging aftekende in 2009: de kleinhandel.” Die is 1,5 procent gestegen, een heel bescheiden groei als je weet dat de kleinhandel in 2007 nog met meer dan 10 procent toenam.

Zelf starten?

Wie een eigen zaak wil starten, kan zich via de Unizo Startersservice optimaal voorbereiden op zijn ondernemersavontuur. Via de startstimulator kan je online volledig gratis een ondernemingsplan en een financieel plan opstellen. Maar je kan ook inchecken voor een persoonlijk gesprek met een startinstructeur.

Meer info vind je op www.unizo.be/starters. Info over de Unizo Onderwijsvakmansroute vind je op www.ondernemendeschool.be.

(ks) 

Meer info over Zelfstandigen en bijberoep

01/04/2010