Werkplek
Vorige

1 van 637

Volgende
Volgend artikel:

Hoe maak jij je onvervangbaar in het AI-tijdperk?

Welke werkomgeving werkt het best?

Het blijft een discussie op kantoor. Wat werkt nu het best: een open landschapskantoor of voor elke werknemer een afgesloten bureau?
#

Er zijn verschillende mogelijkheden om een kantoor in te richten:

1. Cellenkantoor

Een gesloten ruimte binnen het kantoor voor jou alleen, of gedeeld.

2. Eigen werkplek in open ruimte

Een eigen, afgescheiden werkplek in een open ruimte, bijvoorbeeld een cubicle.

3. Flexibel kantoor met weinig keuze

Je hebt als werknemer geen vaste plaats, het kan zijn dat je elke dag op een andere plaats moeten werken. Er zijn geen alternatieven als je meer afgezonderd wilt werken.

4. Flexibel kantoor met veel keuze

Je hebt een grote keuze waar je precies wilt werken. Denk aan stilteruimtes waar alleen of samen gewerkt kan worden, kleine en grote vergaderruimtes, ruimte voor informele gesprekken, ...

Tot die indeling kwam het Londens onderzoeksbureau Leesman, gespecialiseerd in het meten van de relatie tussen organisaties, mensen en plaatsen.

Eigen werkplek in open kantoorruimte meest voorkomend

Werknemers werken het meest op een eigen werkplek in open kantoorruimte. Op de tweede en derde plaats volgen een gedeeld kantoor in een afgesloten ruimte en een flexibele werkplek.

Diagram 1

Leesman enquêteerde 120.000 werknemers, in 1.000 verschillende kantoren, uit 49 landen.

Wat is de meest productieve werkplek?

De grote winnaar van het onderzoek: de flexibele werkplek met een ruime keuze aan werkruimtes, zoals stilteplekken, kleine en grote vergaderzalen en ruimtes voor informele gesprekken.

55 procent van de ondervraagde werknemers heeft het gevoel dat hun werkomgeving een positief effect heeft op hun productiviteit. Maar het onderscheid tussen verschillende soorten werkplekken is groot:

Diagram 2

Een flexibele werkplek met weinig keuze is duidelijk niet populair.

Ook als je kijkt naar andere factoren blijkt de flexibele werkplek met een ruime keuze de favoriet onder de werknemers.

Diagram 3

Draagt deze werkplek bij tot samenhorigheid op het werk?

Diagram 4

Niet allemaal in één grote ruimte

Conclusie? Het zogenaamde Nieuwe Werken kan werken. “Ondanks het “cynisme” en het “negatieve sentiment” waarmee de stroming de afgelopen jaren vaak wordt benaderd”, aldus Gideon van der Burg, Managing Director Benelux van onderzoeksbureau Leesman. “Maar dan moet je het wel goed doorvoeren: flexibele werkplekken met weinig keuze scoren juist opvallend slecht in het onderzoek. Pakt een werkgever het verkeerd aan, dan gaat het ook faliekant mis.”

Het kunnen kiezen tussen verschillende werkplekken is cruciaal. “De één moet veel bellen, de ander wil geconcentreerd in z’n eentje ergens aan werken. Het is dan belangrijk dat je zelf je werkplek kan afstemmen op deze activiteit. Waar het vaak misgaat, is als men met z’n allen in een grote ruimte moet zitten.”

Cellenkantoren scoren beter qua temperatuur, licht en akoestiek

In het onderzoek van Leesman is ook gevraagd naar de tevredenheid over temperatuur, frisse lucht, licht en akoestiek. Op dat laatste punt scoren flexibele werkplekken met veel keuze iets slechter dan de cellenkantoren: respectievelijk 42 procent tevredenheid tegenover 44 procent.

High

Cal Newport schreef een boek over het belang van concentratie. Wat hij vertelt in De Morgen sluit hier bij aan. Veel mensen (moeten) werken in open werkruimtes. “Bij bedrijven zoals Facebook en Google geloven ze in serendipiteit: werknemers die elkaar toevallig tegenkomen en zo kennis en creativiteit uitwisselen om tot nieuwe ideeën te komen. Maar open werkruimtes zijn funest voor de concentratie en de productiviteit. "Volgens mij hebben we een kantelpunt bereikt. Zoals we nu bezig zijn, kan het niet doorgaan. Dat kan je puur economisch constateren. We zijn minder productief dan tien, vijftien jaar geleden en we werken meer uren. Dat klopt niet.”

Geconcentreerd werken verhoogt volgens Newport de productiviteit. “Je gaat sneller werken en het niveau van je prestaties gaat omhoog. Multitasken bestaat niet. Als je langere tijd onafgebroken werkt, geef je je brein net de mogelijkheid te focussen naar volle potentie. Concentratie werkt bijna als doping voor het brein. Ik kan me letterlijk high voelen van het genot om met volle aandacht te werken. Je werkt lekkerder, beter en je produceert meer. Dat is zeer bevredigend."

Het proberen waard...

(mr) – Bon: nrc.nl en De Morgen 

14 september 2016
Anderen bekeken ook