Welke studies leveren je meteen een job op?

Volgens een studie van VDAB zijn er behoorlijk wat studies die snel en haast gegarandeerd een job opleveren. Een jaar nadat ze de schoolbanken hebben verlaten, blijkt 88,7% van de Vlaamse schoolverlaters al aan het werk.

10 mei 2013

Delen

studente

De VDAB volgde de schoolverlaters die in 2011 de school verlieten een jaar lang in hun zoektocht naar hun eerste job.

Van de 72.128 schoolverlaters in dit onderzoek waren er 1 jaar na het verlaten van de school nog 8.449 of 11,7% werkzoekend. “Dit is gezien de huidige economische conjunctuur zonder meer een uitstekend resultaat”, aldus Anneke Ernon, woordvoerder van de VDAB.

Professionele bachelors: geen slechte keuze mogelijk

Professionele bachelors maken de beste aansluiting met de arbeidsmarkt. Op een paar uitzonderingen na kan je in dit studieniveau eigenlijk alleen maar goede keuzes maken.

“De professionele bachelors tellen in totaal de meeste schoolverlaters en globaal biedt dit niveau de beste kansen op werk. De opleidingen uit het studiegebied ‘Industriële wetenschappen en technologie’ zetten een puik resultaat neer. Veel vacatures voor knelpuntberoepen mikken op dit soort schoolverlaters.”

10 bacheloropleidingen waar je zeker werk mee vindt

 1. Elektrotechniek
 2. Medische beeldvorming
 3. Orthopedie
 4. Podologie
 5. Verpleegkunde
 6. Bouw
 7. Vastgoed
 8. Elektromechanica
 9. Biomedische laboratoriumtechnologie
 10. Autotechnologie

Aan de top staan: Elektrotechniek, Medische beeldvorming, Orthopedie of Podologie. In deze topopleidingen is niemand na 1 jaar nog werkzoekend. Ook in de opleidingen Verpleegkunde en Bouw is amper nog een werkzoekende schoolverlater te vinden. Respectievelijk 0,4% en 0,7% is 1 jaar na het verlaten van de school nog op zoek naar een job.

Er zijn nog tal van andere professionele bacheloropleidingen die een uiterst vlotte overgang van school naar werk bieden: zoals
 Vastgoed (1,2% werkzoekenden), Elektromechanica (1,5%), Biomedische laboratoriumtechnologie (1,8%) en Autotechnologie (2,1%).

Opgelet: het gaat hier om de professionele bachelors. Bij de academische bachelors is het een heel ander verhaal. Academische bachelors zijn geen goede toegangspoort tot de arbeidsmarkt. Afstuderen betekent in dit geval vooral dat de afgestudeerde de noodzakelijke kennis en vaardigheden heeft om aan een masteropleiding te beginnen. Wie toch na een academische bachelor op zoek gaat naar werk, heeft het zeer moeilijk. Ondanks hun behaald diploma zijn deze schoolverlaters niet echt klaar voor de arbeidsmarkt.

Een masteropleiding biedt zekerheid

“Qua aansluiting met de arbeidsmarkt moeten de masteropleidingen nipt de duimen leggen voor de professionele bachelors. Maar ook bij de masters zijn er tal van opleidingen die na 1 jaar 100% tewerkstelling garanderen”, vertelt Ernon.

Alle opleidingen in de gezondheidszorg - van Biomedische wetenschappen over Geneeskunde en Farmaceutische wetenschappen tot Tandheelkunde - kunnen een schitterend palmares voorleggen.

Architectuur, ‘Industriële wetenschappen en technologie’ en Toegepaste wetenschappen leiden probleemloos naar de wereld van techniek of aanverwante jobs. Economie, ‘Handelswetenschappen en bedrijfskunde’ en Rechten bieden dan weer een mooie toekomst, meestal in de dienstensector. Ook Wetenschappen biedt bijna zekere jobkansen, met uitzondering van Biologie dat al jaren te veel schoolverlaters aflevert.

Bij de masteropleidingen vinden we 19 opleidingen waar 1 jaar na het afstuderen niemand nog werkzoekend is.

19 masteropleidingen waar je zeker werk mee vindt

 1. Geneeskunde
 2. Logopedische en audiologische wetenschappen
 3. Industriële wetenschappen: elektrotechniek
 4. Tandheelkunde
 5. Business Administration
 6. Accountancy en revisoraat
 7. Industriële wetenschappen: informatica
 8. Overheidsmanagement en -beleid
 9. Milieutechnologie en milieuwetenschappen
 10. Nanowetenschappen en nanotechnologie
 11. Industriële wetenschappen: landmeten
 12. Handelsingenieur
 13. Ingenieurswetenschappen: materiaalkunde
 14. Vergelijkende moderne letterkunde
 15. Bio-ingenieurswetenschappen: levensmiddelentechnologie
 16. Industriële wetenschappen: nucleaire technologie
 17. Economie, het recht en de bedrijfskunde
 18. Milieu- en preventiemanagement
 19. Statistiek

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.