Welke lonen stegen het meest?

IT’er, ingenieur of financieel expert? Ook de traditioneel betere verdieners konden vorig jaar op minder opslag rekenen dan ze de jaren ...

11 september 2018

Delen

Hoe hoog is jouw loon gestegen?

Dalend loon in financiële sector

Wie in de financiële dienstensector werkt, zag zijn loonsverhoging zelfs met bijna drie procent dalen. De magere bankbonussen zijn daar uiteraard niet vreemd aan.

“De financiële sector is getroffen. Daar kunnen we niet omheen”, zegt Brecht Decroos, associate director organisational talent management bij Hudson. “Heel wat financiële organisaties bevriezen de salarissen of geven het minimum dat vastgelegd is in de cao.”

Wat geldt voor de financiële diensten als geheel gaat echter niet op voor de financiële expert op zich. Die twee worden wel eens door elkaar gehaald, weet ook Decroos. “In de financiële sector werken niet enkel financiële experts, maar een heel gamma aan werknemers. Bovendien werken er ook heel wat financiële profielen in een andere dan de financiële sector. Elk bedrijf heeft wel een boekhouder of een financieel manager nodig. En vaak hebben die bedrijven het heel wat beter gedaan dan de banken vorig jaar.”

Bovendien zijn financiële experts, ondanks alles, vaak nog schaarse profielen. Ook dat verklaart waarom de verhoging van hun totale loonpakket er een pak minder op achteruitging dan dat van financiële sector op zich. Vergeleken met de 2,7 procent die de sector inlevert - grotendeels het gevolg van sterk afgeroomde bonussen in het bankwezen - moet de financieel expert het maar met 0,8 procent minder opslag stellen.

Loonsverhoging stuk minder voor IT’ers

“Ook bij IT’ers merken we nog steeds een schaarste”, weet Decroos. “Dat verklaart waarom ook zij het nog steeds relatief goed doen. Op hun total cash geven ze wel heel wat toe, maar informatici komen dan ook uit de gouden jaren.”

Wat het totale loon betreft, behoren informatici inderdaad tot de grootste verliezers. In plaats van de 3,5 procent extra total cash waar ze vorig jaar op konden rekenen, kregen ze er dit jaar maar 1,8 procent bij. Dat is de helft minder maar ook relatief. Andere goedbetaald functies zoals ingenieurs verliezen weliswaar minder maar stranden wel op een totale loonsverhoging van slechts 1,6 procent. Bij het basissalaris van zowel de IT’er, de ingenieur als de financieel expert komt, vergeleken met vorig jaar, gemiddeld een procent minder loon bij.

“Hou er rekening mee dat die tot de top-vijf van vorig jaar behoren. Er heeft zich ongetwijfeld een zekere nivellering voorgedaan”, zegt Decroos.

Top 5 van grootste loonsverhogingen

De top vijf van wie dit jaar met de grootste loonsverhogingen ging lopen, ziet er als volgt uit:

  1. Financiën & administratie
  2. R&D, kwaliteit en milieu
  3. HR
  4. Diensten
  5. ICT

HR is een verrassende nieuwkomer. Hebben zij nu meer werk als gevolg van de herstructureringen die de crisis met zich meebrengt? En worden die inspanningen dan zo snel beloond?

“Aanwervingen, selecties en rekruteringen zijn grotendeels weggevallen”, zegt Decroos. “Maar er komt natuurlijk heel wat in de plaats: reorganisaties, comp & ben ... HR moet ook heel wat creatiever zijn. Op gebied van training bijvoorbeeld. Vroeger werd dat vaak uitbesteed. Nu daar geen budgetten meer voor zijn, moeten er andere oplossingen gezocht worden. Er zit dus zeker extra druk op de personeelsdienst. Maar of je dat meteen kan merken aan de loonstijging ten opzichte van vorig jaar? Ik denk het niet. Misschien zijn de anderen gewoon naar een lager niveau gezakt.”

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.