Welke landen doen het goed? (2)

Niet alleen de 'volwassen' economieën gaan gebukt onder de crisis, ook de groeilanden zullen tot midden 2010 minder presteren dan verwacht, al is de kans op een echte recessie daar een pak kleiner. Jobat neemt je mee op een economische wereldreis, met commentaar van Marie-Victoire de Groote, head country risk management bij Fortis Bank, en collega-economist Glenn Van Noten.

11 december 2008

Delen

India

+ Sterke binnenlandse markt

India mag zich volgend jaar aan een groei van zes tot zes en een half procent verwachten. Een serieuze vertraging ten opzichte van de gebruikelijke negen procent, maar geen grote ramp. De regio kan terugvallen op een sterke binnenlandse markt en is veel minder exportafhankelijk dan Zuid-Oost Azië of China. De dienstensector, waaronder de IT, die erg op de VS en Europa gericht is, krijgt wel klappen.

Rusland

+ Langtermijninvesteringen in olie, energie of chemische sector

Elk land waar de banksector gebukt gaat onder te veel buitenlandse schulden en openstaande kredieten, krijgt het moeilijk. Rusland is één van de 'slechtste' voorbeelden. De Russische banken kijken niet alleen tegen een enorme buitenlandse schuld aan, ze hebben ook veel binnenlandse leningen toegestaan. In combinatie met de dalende commodity-prijzen (grondstoffen en bulkgoederen, red.) is dat het beste recept voor een crisis.

Turkije

+ Banksector gesterkt door vorige crisis

Een land om in het oog te houden met veel mogelijkheden voor buitenlandse bedrijven. Het economische beleid is goed, de inflatie onder controle en het kapitaal stroomt niet weg. Buitenlandse investeringen stijgen niet maar doen het, net als de binnenlandse markt, zeker niet slecht.

Zuidoost-Azië

+ Groeiende binnenlandse markt

Indonesië, Maleisië, Singapore, Vietnam, de Filippijnen, etc. zijn van nature erg exportgerichte landen die zich de voorbije jaren steeds meer op hun eigen regio zijn gaan richten. Een geluk, nu de vraag uit Europa en de VS, nog steeds de grootste klanten van de regio, afneemt. Ook de dalende prijzen van commodities, traditioneel de belangrijkste exportproducten, zijn slecht nieuws voor Zuidoost-Azië.

bullets Biotechnologie 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.