Welke landen doen het goed? (1)

Niet alleen de 'volwassen' economieën gaan gebukt onder de crisis, ook de groeilanden zullen tot midden 2010 minder presteren dan verwacht, al is de kans op een echte recessie daar een pak kleiner. Jobat neemt je mee op een economische wereldreis, met commentaar van Marie-Victoire de Groote, head country risk management bij Fortis Bank, en collega-economist Glenn Van Noten.

11 december 2008

Delen

Brazilië

+ Voorzichtig economisch beleid

In plaats van vijf procent, zoals in 2008, zal Brazilië volgend jaar maar drie procent groeien. Het land ontsnapt daarmee niet aan de crisis maar heeft het voordeel op verschillende fronten actief te zijn: van manufacturing over commodities tot energie. Bovendien heeft Brazilië de laatste jaren, vanuit een historische vrees voor inflatie, een eerder voorzichtig economisch beleid gevoerd. Zo vermeed men een oververhitting en belandde de economie niet van een boom in een bust.

Centraal-Europa

+ Gestegen lonen

De loonstijgingen in landen als Polen, Slowakije, Slovenië en Tsjechië hebben de binnenlandse markt de laatste jaren flink aangezwengeld. Voor buitenlandse bedrijven zijn er zeker nog mogelijkheden in die landen. In tegenstelling tot Rusland, Azië en China is de Centraal-Europese regio minder afhankelijk van export, wat het toch iets stabieler maakt. Bulgarije, Roemenië, Hongarije en de Baltische staten zijn veel kwetsbaarder. Ze zijn afhankelijker van kapitaalinstroom. Iets wat, gezien de huidige economische omstandigheden, minder voorhanden is.

China

+ Economische langetermijnvisie

China kampt met een regelrechte slowdown. Daar zijn twee redenen voor: de afnemende vraag uit het Westen met dalende exportcijfers tot gevolg en de economische overgang van light manufacturing naar added value die net voor het uitbreken van de crisis ingezet is. In plaats van producten met weinig toegevoegde waarde, zoals T-shirts, wil China meer kwalitatieve producten, zoals computeronderdelen, fabriceren en concurreren met landen als Korea en Taiwan.

 bullets Welke landen doen het goed? (2)   

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.