Welke job is voor mij geschikt?

Je mag dan wel van een bepaalde job denken dat die wel iets voor jou is, dat is nog niet voldoende reden om er maar meteen op af te gaan. Solliciteren voor een baan die duidelijk niet bij je past, kan je alleen maar nadelen bezorgen.

Het VDAB- of Actiris-oriëntatiecentrum biedt je vier hulpmiddelen om je ideale beroep te ontdekken:

 

 • CO.BRA
  In het Competentie- en BeroepenRepertorium voor de Arbeidsmarkt zitten 550 beroepenfiches, met daarop een beschrijving van het beroep, de nodige basiscompetenties, sleutelvaardigheden, diploma’s, persoonlijkheidskenmerken en arbeidsomstandigheden.
 • Beroepenfilm
  De VDAB heeft 141 beroepenfilms gemaakt, waarin elk beroep in al zijn facetten wordt getoond. Een werknemer vertelt wat de job inhoudt en wat een werkgever verwacht.
 • Beroepsoriëntatie
  Als je nieuwsgierig bent welk beroep er bij je past, kun je een beroep doen op de VDAB-beroepsoriëntatie. Door deze tests in te vullen, verneem je welke job voor jou geschikt is.
 • Beroepentest
  Als je wilt nagaan wat je kennis is van een specifiek beroep, kun je één van de ruim zestig beroepentests invullen. Die zijn gratis en helemaal anoniem, en je krijgt onmiddellijk feedback.

   &nbsp&nbsp

 

Je vindt alle beroepenfilms, tests, beroepenfiches en nog veel meer op de website van VDAB. Je kunt uiteraard ook terecht bij het VDAB- of Actiris-oriëntatiecentrum in je buurt.  &nbsp&nbsp

Als je al minstens een jaar gewerkt hebt en niet goed weet welke richting je uit wilt met je carrière, kan je ook (individuele) loopbaanbegeleiding volgen.

Meer info over Welke job past bij mij?

18/08/2014