Welk soort bedrijf past het best bij jou?

Ben jij een doorzetter of eerder een geduldige teamspeler? Ga je graag creatief aan de slag of vind je flexibiliteit belangrijker? Ontdek hier welke onderneming het best bij jouw karakter past.

16 juni 2017

Delen

Waar wil jij het liefste werken: bij een kleine onderneming, een middelgroot of eerder een groot bedrijf? De Nederlandse carrièresite voor hoogopgeleiden Intermediair.nl maakte een checklist voor werknemers om te achterhalen welke organisatiegrootte bij welke werknemer past.

Kleine onderneming?

Werken bij een klein bedrijf blijkt geschikt voor al wie creatief, flexibel, resultaatsgericht, verantwoordelijk, loyaal, betrokken, ondernemend en creatief is. Goed overweg kunnen met de zaakvoerder is cruciaal, aldus Ramon de Meijer van de Recruiter. Daarnaast wordt er in een klein bedrijf van je verwacht dat je een generalist bent die indien nodig ook in de diepte wil gaan. Snelle veranderingen zijn schering en inslag, en daar moet je van kunnen genieten. Onmogelijk jezelf te verstoppen in een klein bedrijf, dus wie graag onzichtbaar blijft, kiest beter niet voor een kleine zaak. Mee willen én kunnen groeien met het bedrijf is belangrijk, alsook het besef dat je niet sneller zal kunnen groeien dan de onderneming zelf.

Middelgrote onderneming?

'Vooral interessant voor teamplayers die een draagvlak kunnen creëren, resultaatgericht zijn en anderen iets gunnen', aldus headhunter Nicole van Thoor van Spargle. Uiteraard bestaan er hier ook nog verschillen in types ondernemingen. Zo zijn bedrijven die al langer bestaan of familiebedrijven minder dynamisch, gezien ze al jaren de zaken op hun eigen manier aanpakken. Dat moet je liggen, je moet geduld hebben, processen kunnen volgen en niet al te veel willen veranderen.

Grote onderneming?

Tot slot kies je best voor een groot bedrijf wanneer je jezelf kan én wil specialiseren. 'Grote ondernemingen hebben vaak voor bijna elk proces een specialist', zegt de Meijer. In de diepte kunnen gaan mag dus geen probleem vormen. Je bent bijgevolg een echte doorzetter. Ook wanneer je relatief gemakkelijk carrière wil maken, kan een groot bedrijf geschikt zijn. Vaak geldt immers: hoe groter het bedrijf, hoe meer kansen je kan krijgen. Uiteraard moet je deze kansen ook willen (en kunnen) grijpen. Naast de inhoud van je werk is het ook belangrijk wie je kent en dat je een goede netwerker bent. Eveneens moet je beseffen dat er in een grote onderneming vaak verschillende belangen moeten worden afgewogen. Daar moet je goed mee kunnen omgaan.

Doe de test 

Voor starters

Starters die nog geen idee hebben in welk type bedrijf ze zich het meest thuis zullen voelen, kijken best zoveel mogelijk rond. Een stage, vakantiewerk, gesprekken met werkende leeftijdsgenoten of familie en vrienden kunnen hierbij helpen.

(kv) - Bron: Intermediair.nl 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.