Wat zijn over the counter-opties?

OTC-opties - letterlijk vertaald als 'over de toonbank'-opties - worden uitgegeven door financiële instellingen op een sicav of een beleggingsfonds, en kennen momenteel een groot succes.

8 september 2008

Delen

over the counter opties

Ze hebben één groot voordeel ten opzichte van klassieke aandelenopties: werknemers die ze krijgen, kunnen de opties al vóór de uitoefenperiode weer verkopen aan de uitgevende bank tegen de marktkoers van de optie. Die marktkoers houdt gelijke tred met de koersontwikkeling van de onderliggende sicav. Als hij in waarde stijgt, stijgt ook de waarde van de OTC-optie mee en kun je de winst meteen verzilveren.

Bovendien wordt met OTC-opties ook het aandelenrisico beter gespreid, vermits ze meestal betrekking hebben op een sicav of een beleggingsvennootsschap, en dus niet specifiek op de aandelen van het 'eigen' bedrijf. Dat betekent dat ook bedrijven die niet op de beurs genoteerd zijn, ze aan hun werknemers kunnen aanbieden. De werkgever hoeft de OTC-opties gewoon aan te kopen bij de bank en kan ze uitdelen aan de werknemers die ze extra wil belonen.

Fiscaal geldt voor OTC-opties hetzelfde regime als voor andere aandelenoptieplannen: het belastbaar voordeel bedraagt 15 procent van de waarde van de 'onderliggende' sicav- of beleggingsfondsaandelen. Op dat bedrag wordt meteen bij de toekenning bedrijfsvoorheffing ingehouden.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.