Maaltijdcheques
Vorige

1 van 23

Volgende
Volgend artikel:

Binnenkort maaltijdcheques van 10 euro? "Niet meer dan logisch"

Wat zijn maaltijdcheques?

Wat zijn maaltijdcheques
Gemiddeld 74 procent van de Belgische werknemers kunnen rekenen op maaltijdcheques, zo blijkt uit de recente editie van het Salariskompas van Jobat. Daarmee zijn maaltijdcheques het populairste en ruimst verspreide extralegaal voordeel.

Wat?

De maaltijdcheque is een extralegaal voordeel dat een werkgever aan zijn werknemers toekent. Het is eigenlijk een bijdrage van je werkgever in de kosten van je middageten. De maaltijdcheque was namelijk oorspronkelijk bedoeld als financiële compensatie voor een middagmaal in bedrijven zonder bedrijfsrestaurant.

Werknemers ontvangen hun maaltijdcheques in de vorm van een persoonlijke, elektronische kaart. Met die kaart hebben ze toegang tot een maaltijdchequerekening waarop de maaltijdcheques gestort worden. Elke elektronische cheque vertegenwoordigt een bepaald bedrag. Je kan ermee betalen in Belgische horecazaken (met de herkenbare sticker op het vensterraam) en je kan er voedingswaren mee kopen in de supermarkt. Ook vele andere handelszaken zoals buurtwinkels, tankstations en biowinkels nemen ze aan. Handelaars hebben wel zelf de keuze of ze de cheques al dan niet aanvaarden. 

Maaltijdcheques worden uitgegeven door privéondernemingen. In België zijn er drie bekende leveranciers: Sodexo, Edenred en Monizze. De cheques zijn een jaar geldig, vanaf de dag dat je ze ontvangt. Het is niet mogelijk om de geldigheidsduur te verlengen.

Ontdek: Waar kan ik mijn elektronische maaltijdcheques uitgeven?

Wanneer?

Werknemers krijgen één elektronische maaltijdcheque per effectief gepresteerde werkdag. Niet meer of niet minder, anders zijn de wettelijke voorwaarden niet vervuld.

Als een werknemer bv. 20 dagen per maand werkt dan ontvangt hij of zij dus 20 maaltijdcheques. In principe maakt het daarbij niet uit hoeveel uren hij of zij per dag gewerkt heeft. In het geval van feestdagen, vakantiedagen, tijdelijke werkloosheid, ... mogen er echter geen maaltijdcheques toegekend worden. Het totaalbedrag wordt elke maand uitbetaald op de persoonlijke, elektronische kaart van de werknemer.

Extra: Heeft een werknemer die een halve dag verlof neemt recht op een maaltijdcheque?

Wie?

Of je recht hebt op maaltijdcheques, is afhankelijk van de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) die bepaald is voor jouw werkgever of sector. Daardoor krijgen in een bepaalde onderneming meestal ofwel alle werknemers ofwel geen werknemers maaltijdcheques. Als dit niet geregeld wordt door een cao, kunnen maaltijdcheques opgenomen worden in een individuele overeenkomst.

Zowel bedienden als arbeiders hebben er recht op, maar ook zelfstandige bedrijfsleiders kunnen zichzelf - onder bepaalde voorwaarden - maaltijdcheques toekennen. 

In principe is het zo dat een werknemer geen maaltijd mag krijgen in het bedrijfsrestaurant en op dezelfde dag ook een maaltijdcheque mag ontvangen. Maar in een aantal gevallen is de combinatie van maaltijdcheques met een lunch in het bedrijfsrestaurant wél mogelijk.

Lees ook: Het effect van corona op je eco- en maaltijdcheques?

Hoeveel?

Een maaltijdcheque heeft een maximumbedrag van 8 euro per cheque per dag. Als werknemer draag je minimaal 1,09 euro per cheque bij. Je werkgever kan maximaal 6,91 euro bijdragen. Zowel voor werknemers als werkgevers zijn de cheques voordelig omdat ze vrijgesteld zijn van belastingen en socialezekerheidsbijdragen. Maaltijdcheques zijn met andere woorden een zeer interessante aanvulling op het nettoloon.

Checklist: Alle extralegale voordelen op een rij

(lm) - Bronnen: werk.belgie.be/sodexo.be 

9 augustus 2021
Anderen bekeken ook