Wat zijn de meest gegeerde extralegale voordelen?

Acht op de tien werknemers is tevreden over de extralegale voordelen. Maar de vraag om meer in te spelen op de individuele wensen groeit. Alleen zijn de meeste bedrijven nog erg terughoudend, al zijn ook voor hen de voordelen zeer duidelijk.

12 november 2015

Delen

“Extralegale voordelen zijn vandaag niet meer weg te denken uit het verloningspakket. Ook werknemers beseffen steeds meer de nettowaarde van dergelijke extra’s”, zegt Frédérique Bruggeman, Managing Director bij het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half Belux.

Meer dan acht op de tien (83%) Belgische bedienden is tevreden over zijn huidige salaris. Ook de extralegale voordelen scoren goed: meer dan drie kwart (78%) van de werknemers is er tevreden over. Werknemers zijn echter heel wat minder positief over de bonus: zo zegt slechts 57% hierover tevreden te zijn.

Tevredenheid over verloningspakket

Salarissen, bonussen en extralegale voordelen vormen de hoofdcomponenten van het verloningspakket. De mate van tevredenheid hierover varieert tussen de verschillende generaties op de werkvloer. Babyboomers zijn het meest positief over hun verloningspakket vergeleken met generatie X en Y.

Vlaamse werknemers zijn ook iets meer tevreden over hun salaris (86%) dan Waalse (82%) en Brusselse (81%) werknemers.

De volgende vraag werd gesteld aan 1.000 Belgische bedienden: “In hoeverre bent u tevreden met uw huidige verloningspakket?”

Robert Half: statistieken 

Bron: enquête uitgevoerd in september 2015 in opdracht van Robert Half bij 1.000 bedienden in België. 

Welke extralegale voordelen vinden werknemers het belangrijkst? 


Flexibele werktijden (50%), pensioenbijdragen (41%) en maaltijdcheques (39%) zijn voor werknemers de belangrijkste extralegale voordelen.

Bijna de helft (44%) van de ondervraagde werknemers zegt dat flexibele werktijden en thuiswerken in hun top drie staat van meest belangrijke voordelen. De groepsverzekering staat op nummer twee met 41%, gevolgd door 39% die verwijst naar maaltijdcheques en/of ecocheques. 


Top 10 belangrijkste extralegale voordelen

Extralegale voordelen 

Bron: Robert Half (meerdere antwoorden mogelijk) 

“Voordelen die de balans tussen werk- en privéleven verbeteren, zoals thuiswerken en flexibele werktijden, worden steeds populairder bij werknemers. Dat zien we ook terug in onze Salarisgids 2016”, vertelt Frédérique Bruggeman, Managing Director bij het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half Belux. “Indien de functie het toelaat, spelen bedrijven steeds vaker in op deze trend, ook omdat ze een aantrekkelijk alternatief vormen voor salarisverhogingen.”

Top 5 belangrijkste voordelen volgens generatie

Belangrijkste voordelen 

Bron: Robert Half (meerdere antwoorden mogelijk) 

Nog niet genoeg aangepast aan individuele wensen

Er bestaat geen standaardmanier om medewerkers van alle generaties aan te werven en te behouden, merken zowel het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half Belux als hr-dienstverlener SD Worx.

De toenemende individualisering van de werknemer, de strijd om talent aan te trekken en te behouden of duurzaam ondernemen. Het zijn maar een paar redenen waarom de vraag naar flexibele verloning stijgt.

Flexibele verloning vormt voor steeds meer werknemers een bepalende factor in de jobkeuze, blijkt uit een onderzoek van SD Worx. Hoewel 64,6% van de Belgische werknemers zijn loonpakket graag zelf wil samenstellen, biedt slechts 7,4% van de Belgische bedrijven die mogelijkheid.

Uit het jaarlijkse Engagement onderzoek van SD Worx bij 2.500 Belgische bedrijven blijkt dat flexibele verloning meer en meer een must wordt voor werknemers en de keuze om ergens te starten of te blijven rechtstreeks beïnvloedt. De intentie om bij een werkgever te blijven stijgt van 75,4% naar 79,6% als werknemers zelf hun loonpakket kunnen samenstellen.

Bedrijven zijn er nog niet klaar voor

SD Worx lanceerde al in 2007 het Flex Income Plan, een systeem om een loonpakket op maat van de werknemer samen te stellen. Maar bij de bedrijven is zelfs anno 2015 de terughoudendheid groot, al groeit de vraag van de werknemers naar flexibele verloning jaar na jaar.

“Een jonge werknemer met kinderen die buiten de stad woont, zal bijvoorbeeld eerder kiezen voor een kleinere leasewagen en meer vakantiedagen. Een alleenstaande twintiger die in de stad woont, heeft misschien voldoende aan een abonnement op openbaar vervoer en wil meer cash aan het einde van de maand. Terwijl een oudere werknemer opteert voor individueel pensioensparen en een grotere leasewagen”, vertelt Sige Mariën, Consulting Director bij SD Worx.

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.